Leacul bunicii | Beneficiile uimitoare ale polenului de albine. Stimulează imunitatea și reface organismul după boală

Leacul bunicii | Beneficiile uimitoare ale polenului de albine. Stimulează imunitatea și reface organismul după boală
| Foto: Unsplash.com

Proprietățile benefice ale polenului pentru sănătate sunt cunoscute de secole. Polenul crud conține peste 250 de substanțe biologic active. De asemenea, Ministerul Sănătății din Germania l-a recunoscut ca medicament. În acest articol vă vom explica de ce polenul poate fi considerat un super-aliment și cum îl puteți folosi pentru stimularea imunității.

Ce este polenul

Specialiștii afirmă că polenul este format dintr-un amestec de salivă de albine, nectar și polen de plante care se prinde de spatele piciorușelor albinelor lucrătoare. Albinele aduc polenul înapoi în stup, după care îl colectează în celulele fagurilor, unde va sta la fermentat. Polenul poate proveni de la diferite plante, inclusiv hrișcă și porumb. Așadar, compoziția sa poate varia, în funcție de sursa vegetală și chiar de regiunea geografică.  Multe studii au examinat efectele polenului asupra sănătății, iar rezultatele sunt cel puțin promițătoare.

Trebuie să precizăm că polenul de albine nu trebuie confundat cu alte produse obținute prin apicultură, precum mierea, lăptișorul de matcă sau propolisul. Aceste produse pot să conțină polen, însă sunt formate din alte substanțe derivate din polen.  În ultima perioadă, polenul de albine a câștigat din ce în ce mai mult teren în comunitatea medicală de cercetare, deoarece este deosebit de bogat în nutrienți, aminoacizi, vitamine și lipide.

Beneficiile polenului

Medicii nutriționiști menționează că polenul este considerat un super-aliment datorită multitudinii de principii nutritive, care se absorb ușor de către organism. Includerea produselor pe bază de polen în alimentație contribuie la revigorarea și stimularea imunității, refacerea organismului după o boală, absorbția crescută a vitaminelor din grupul B. De asemenea, polenul crud este un puternic energizant, de aceea este recomandat sportivilor sau persoanelor care suferă de astenie. Polenul reprezintă o sursă inepuizabilă de vitamine și minerale, fiind indicat în diverse carențe alimentare. Așadar, dacă aveți carențe de fier sau calciu polenul v-ar putea ajuta.

Potrivit unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, polenul de albine poate inhiba activitatea enzimatică responsabilă pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp.  De asemenea, există cercetări care sugerează că un amestec de lăptișor de matcă și polen poate reduce simptomele sindromului premenstrual, cum ar fi starea de irascibilitate și luarea în greutate. Cu toate acestea, este nevoie de studii mai ample pentru a confirma aceste informații.

Contraindicații

Orice medicament are și contraindicații, de aceea specialiștii ne atenționează să nu abuzăm de beneficiile polenului. Există și o serie de riscuri asociate consumului de polen. Primul dintre acestea este reacția alergică. Dacă ești alergic la polenul de flori, există posibilitatea să nu poți consuma polenul de albine. Așadar, dacă vrei să consumi suplimente pe bază de polen este indicat să faci un test alergologic înainte, pentru a evita simptomele neplăcute asociate cu reacția alergică la polen.

De asemenea, polenul de albine poate afecta sarcina. Consumul de polen este strict interzis femeilor însărcinate sau celor care alăptează. Îți recomandăm să te consulți cu medicul înainte de a lua polen, polenul de albine poate interacționa și cu medicamentele anticoagulante.

"Leacurile" din grădina bunicii sunt mult mai eficiente dacă, atunci când ne hotărâm să le luăm, cerem opinia unui specialist.

 

Comenteaza