Farmacia din natură. Uite ce minuni face pentru sănătate un pumn de nuci
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Oct 2024, 15:26
- Life
- Ascultă știrea
Consumate zilnic, nucile aduc beneficii greu de egalat: ar putea reduce drastic riscul de atac de cord sau cancer și ar putea creşte speranţa de viaţă.
Astfel, ceaiul de nuci şi-a dovedit, în timp, eficacitatea în tratarea răcelilor comune, atunci când siropurile şi spray-urile pentru gât, din farmacie, nu au dat rezultatele promise în reclame. Se spune că nucile reduc la jumătate riscul de a muri din cauza unei boli respiratorii.
Mai mult, un studiu realizat de Imperial College London arată că oamenii care consumă cel puţin 20 de grame de nuci zilnic au şanse mai mici de a dezvolta boli grave.
Nucile reduc riscul de a avea o boală de inimă cu aproape 30%, pe cel de cancer cu aproape 15%, iar pe cel de moarte prematură cu aproape 22%. Consumul de nuci este asociat cu o scădere de 40% a riscului de diabet.
Subiecţii studiului au mâncat o varietate de oleaginoase precum nuci, alune, migdale, alune de pădure, caju, fistic, nuci pecan, nuci braziliene şi arahide. Toate aceste alimente protejează organismul de boli de inimă şi reduc riscul de moarte prematură.
S-a descoperit că arahidele reduc în special riscul unui atac de cord, iar nucile reduc riscul apariţiei cancerului.
„Nucile şi alunele sunt bogate în fibre, magneziu şi grăsimi polisaturate- nutrienţi benefici pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare şi reducerea nivelului de colesterol. Unele nuci, în special cele pecan, sunt pline de antioxidanţi care luptă împotriva stresului şi reduc riscul de cancer“, a spus Dagfinn Aune, unul dintre co-autorii studiului.
Chiar dacă aceste fructe sunt bogate în grăsimi, ele pot reduce obezitatea, sugerează cercetătorii.
De asemenea, nucile tratează tulburările de ritm cardiac. Efectul benefic este datorat prezenţei acidului alfa linoleic în compoziţia lor.
Ameliorează bolile de stomac şi intestine - ulcere, dispepsii, iritaţii, pirozis, diaree, constipaţie și protejează sănătatea oaselor şi a dinţilor, datorită conţinutului bogat de fosfor.
În plus, consumul de nuci zilnic poate îmbunătăți funcțiile creierului, astfel încât poate preveni apariția unor probleme psiho-emoționale așa cum sunt depresia sau anxietatea. Totul datorită acizilor grași Omega-3 din compoziția nucilor, substanțe nutritive cunoscute și sub numele de „hrană pentru creier”.