Maladia Alzheimer ar putea fi depistată înainte de apariția primelor semne cu un test de sânge

Maladia Alzheimer ar putea fi depistată înainte de apariția primelor semne cu un test de sânge

Un nou test de sânge ar putea fi în curând capabil să detecteze boala Alzheimer înainte de apariția simptomelor.

Testul de sânge, disponibil în comerț în unele țări, a demonstrat un nivel ridicat de acuratețe în detectarea bolii Alzheimer, chiar și în stadii incipiente, sporind perspectivele de diagnosticare timpurie pentru persoanele care suferă de această boală neurodegenerativă.

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea Göteborg din Suedia, a constatat că testarea pentru niveluri ridicate de beta-amiloid – cunoscut ca un factor cheie care contribuie la boala Alzheimer – a avut o precizie de până la 96%, iar testarea pentru proteinele tau – implicate și ele în patologia bolii –  a avut o precizie de până la 97%, scrie 360medical.ro.

Cercetătorii au declarat că testarea sângelui ar putea duce la o depistare mai rapidă la pacienți.

„În asistența medicală primară, se estimează că mai mult de 50% dintre pacienții cu tulburări cognitive rămân nediagnosticați sau sunt diagnosticați incorect din cauza lipsei unor instrumente accesibile și rentabile. Astfel, biomarkerii din sânge sunt gata să revoluționeze îngrijirea clinică prin furnizarea de informații obiective bazate pe biomarkeri”, se arată în studiu.

Speranța este că astfel de teste de sânge vor putea îmbunătăți accesul la un diagnostic, în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme de memorie și, în cele din urmă, vor asigura că oamenii pot beneficia de tratamentele emergente care pot încetini progresia bolii Alzheimer.

Specialiștii spun însă că, este nevoie de dovezi suplimentare care să demonstreze că testul de sânge poate diagnostica cu exactitate persoanele care sunt în curs de a dezvolta demență și pe acelea care ar putea beneficia de tratamente pentru a încetini evoluția bolii, înainte de a putea fi implementat pe scară largă.

Comenteaza