Medicii cer spitale noi: Avem nevoie de circuite corecte la nivelul anilor pe care îi trăim

Medicii cer spitale noi: Avem nevoie de circuite corecte la nivelul anilor pe care îi trăim
| Foto: mediafax.ro

După incidentul de aseară de la spitalul "Marius Nasta" din Capitală, Colegiul Medicilor din România transmite autorităților că trebuie să înceapă construcţia de spitale „în mod fizic şi nu pe hârtie”, care să beneficieze de „circuite corecte, la nivelul anilor pe care îi trăim”.

Pornind de la incidentul de duminică seara de la Institutul "Marius Nasta", care a provocat "o sperietură îngrozitoare", Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, și prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, au lansat public un îndemn către politicieni la "acțiune pentru sănătatea românilor". 

"Întrebăm public: Dacă echipamentele din spitale au nevoie de mentenanţă periodică, medicii şi echipele din unităţile medicale, mai ales din spitalele COVID, unde activitatea a fost la foc continuu în ultimul an, de ce au nevoie? Nu trebuie să uităm că în sistemul medical românesc există un deficit de personal, iar acest aspect trebuie urgent acoperit, astfel încât să dăm posibilitatea medicilor să intre odihniţi în activitatea lor şi, bineînţeles, să se facă toate eforturile astăzi ca să nu se mai repete tragedii în sistemul medical din România, iar de mâine să începem construcţii de spitale, în mod fizic şi nu pe hârtie, care să beneficieze de circuite corecte la nivelul anilor pe care îi trăim", spun reprezentanţii CMR şi CMMB.

Medicii subliniază că problemele din sistemul de sănătate nu sunt aferente doar acestei perioade, ci sunt "cronice, de zeci de ani".

"Cu toţii am simţit aseară o sperietură îngrozitoare cu privire la incidentul de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Am ascultat declaraţiile medicului manager, bazate pe declaraţiile colegilor din spital care erau de gardă, şi ne dăm seama cât de mare şi de complexă este încărcătura mai ales la nivel psihologic, şi nu numai, a personalului medical care lucrează în spitalele româneşti. Este solicitant şi implică o mare responsabilitate să îţi desfăşori activitatea de medic în general, dar trebuie să ne dăm seama cât de complicat este ca astăzi să lucrezi în spitale, să fii medic în spitale vechi, cu infrastructură depăşită, să fii medic de gardă care, pe lângă răspunderea pe care o ai faţă de pacienţi, trebuie să răspunzi şi pentru minusurile unui sistem de sănătate care, de la Revoluţie şi până în prezent, nu a beneficiat de investiţii majore, corecte, pentru o infrastructură adecvată", au mai precizat reprezentanții medicilor. 

Comenteaza