Foto Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul

Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul
Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul
Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul
Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul
Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul
Mihai Leu, gest de aur la Cluj-Napoca! A oferit 21 de fundițe aurii copiilor care se luptă cu cancerul

Mihai Leu a fost la Cluj-Napoca, unde le-a împărțit copiilor bolnavi de cancer fundițe aurii, făcute din prima sa medalia de aur, donată pentru programul MedLife de testare genetică gratuită #SperanțaNuMoareDeCancer.

Mihai Leu, primul român campion mondial la box profesionist și campion național la raliu, s-a alăturat programului MedLife de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer #SperanțaNuMoareDeCancer, donându-și prima medalie obținută la Campionatul Național de Box din 1983 pentru a fi topită și trasformată în 100 de fundițe aurii, simbol al luptei împotriva cancerului pediatric.

Sportivul a vizitat copiii bolnavi de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și a oferit primele 21 de fundițe celor care au supraviețuit acestei boli, devenind astfel Campioni ai Speranței. 79 de fundițe rămân expuse la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca urmând să fie dăruite altor copii învingători în lupta cu cancerul.

Campionul a declarat că toţi copiii bolnavi de cancer au nevoie de ajutor.

“Pentru mine este o onoare să pot să mă alătur acestei lupte împotriva acestui dușman nemilos. Cred că în primul rând trebuie să ajutăm copiii, pentru că ei sunt viitorul nostru, ei sunt cei care duc mai departe ceea ce noi pornim. Faptul că este vorba despre copii este incredibil de dureros. Și eu sunt părinte, am un băiat și întotdeauna am emoții în orice face și de asta cred că, dacă putem trebuie să îi ajutăm mai ales pe copiii care au probleme. Toate felicitările pentru acești copii, cred că să învingi într-o luptă de genul acesta este mai prețios decât orice titlu care se poate câștiga. Cred că acești copii pleacă în viață de la o experiență foarte-foarte grea, cred că vor fi căliți pentru orice în viață și că vor fi oameni care vor realiza foarte multe. (...) “Ce am făcut eu, sincer spun, că am câștigat meciuri sau titluri, nu se compară cu ceea ce fac acești copii, dar sunt convins că ei știu să ne spună mai bine că întotdeauna trebuie să ai încredere că vei reuși și până la urmă reușești. Vă doresc tuturor numai bine!”, a declarat Mihai Leu, joi, în cadrul evenimentului care a avut loc la Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Lansat în urmă cu un an, programul #SperanțaNuMoareDeCancer a avut ca beneficiari 300 de copii, reprezentând peste jumătate din numărul celor diagnosticați anual cu afecțiuni oncologice.

“Vă mulțumesc că ați venit, vouă și părinților voștri, și vă mulțumesc că ați reușit să înfăptuiți ceva cu totul și cu totul special - faptul că vă aflați azi aici înseamnă că sunteti niste învingatori. Sunteți numai voi pentru că timpul a fost scurt și pe voi v-am putut invita, dar trebuie să știți că toți care ne vor trece pragul în calitate de învingători, toți vor fi premiați“, le-a spus dr. Rodica Cosnarovici, șef secție Oncopediatrie în cadrul IOCN, celor 21 de copii premiați astăzi.

În cadrul programului, copiii bolnavi beneficiază de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi pot alege cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient.

“De când există secția aceasta de Oncopediatrie numărul de copii care au reușit să supraviețuiască cancerului este an de an tot mai mare, asta pentru că tratamentele au fost mai eficiente, pentru că noi am învățat, pentru că există mijloace de investigație foarte performante, iar ce s-a adăugat anul acesta în plus, este faptul că putem face determinări genetice, care sunt foarte costisitoare, dar acum avem șansa să trimitem analizele copiilor în mod gratuit și să aflăm ce este în sufletul, în măduva acelei celule bolnave și după asta să vedem cum putem să-i ajutăm pe copiii care trec acum prin tratament, în așa fel încât numărul celor care vor învinge boala să fie tot mai mare“, a explicat dr. Rodica Cosnarovici.

Directorul Institutului de Oncologie ”prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca, medicul Cătălin Vlad, spune că numărul copiilor cu cancer tratați la Cluj este mare, iar o colaborare între medici și spitale este esențială pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune tratamente și de servicii de calitate.

“Avem de-a face cu o organizare destul de proastă a sistemului (...). În cadrul Institutului funcționează o secție bine dotată de Onco Pediatrie, dar, din păcate, volumul de muncă a crescut din ce în ce mai mult. În ultimii patru ani au fost internați peste 2.700 de copii și s-au acordat mai mult de 7.000 de consultații medicale și cred că o colaborare și o comunicare mai bună între medici și cercetători și între spitale, indiferent de forma lor de proprietate - stat sau privat, este esențială“, a declarat dr. Cătălin Vlad.

Copiii recent diagnosticați cu cancer pot fi înscriși în continuare gratuit în programul #SperanțaNuMoareDeCancer de către unul dintre părinți, tutorele legal sau medicul curant prin completarea unui formular și prin încărcarea dosarului medical pe pagina: https://www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer.

Comenteaza