Ministrul Sănătății: Trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate. Să încurajăm asigurările private

Ministrul Sănătății: Trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate. Să încurajăm asigurările private

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că nivelul decontării serviciilor medicale este o "problemă veche" în România, generată şi de lipsa de resurse, afirmând că ar trebui aduşi "bani noi" în sistem, din asigurările private.

"Nivelul decontării serviciilor medicale este o problemă veche în România care e generată, probabil, şi de lipsa de resurse. Evident că nivelul de decontare nu ţine totdeauna de costul real al serviciului de sănătate, mai ales că în ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, începând cu utilităţi, terminând cu produse medicale, dispozitive, şi aşa mai departe. Dacă schimbăm filosofia de decontare a acestor servicii putem să discutăm şi de o recalculare a acestor costuri. Noi avem sistemul de decontare pe caz rezolvat. Rămâne de văzut dacă în viitor vom continua cu acelaşi sistem, îl vom modifica, dar este un proces", a spus Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă s-au făcut paşi concreţi în legătură cu decontarea serviciilor medicale, având în vedere că există o serie de nemulţumiri.

Conform Agerpres, ministrul a spus că, pentru a asigura sume suplimentare pentru decontarea serviciilor medicale, trebuie să existe şi finanţare pentru acest lucru, iar "bugetul este un lucru limitat şi trebuie totdeauna să ţii cont de acest fapt".

"Mai mult, ceea ce cred eu este că trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Dumneavoastră ştiţi că există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusă dacă cineva îşi încheie o asigurare suplimentară de sănătate. Foarte puţini oameni accesează acest sistem şi cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi", a afirmat Rafila.

Comenteaza