Molecula MAGICĂ. Reduce DRASTIC colesterolul şi ajută INIMA

Molecula MAGICĂ. Reduce DRASTIC colesterolul şi ajută INIMA
Această moleculă poate reduce semnificativ nivelul de colesterol rău (LDL) din fluxul sangvin, se afirmă într-un studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine.

O moleculă experimentală numită Eprotirom, care imită un hormon produs de glanda tiroidă, poate reduce semnificativ nivelul de colesterol rău (LDL) din fluxul sangvin, se afirmă într-un studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine, informează AFP.

Eprotiromul, conceput de laboratoarele farmaceutice Karo Bio din Suedia, conduce la o scădere semnificativă a nivelului de colesterol rău (lipoproteine cu densitate mică/ LDL) din sânge, în cazul acelor persoane pentru care tratamentul cu statine nu este suficient. Statinele, acele medicamente utilizate pentru reglarea nivelului de colesterol din sânge, şi-au dovedit eficienţa încă de la primele teste clinice şi au primit licenţa de comercializare încă din 1987.
Studiul, efectuat de cercetătorii suedezi şi de cei americani de la facultatea de medicină a Universităţii John Hopkins, din oraşul american Baltimore, pe 168 de pacienţi suedezi şi norvegieni, a relevat faptul că Eprotiromul a redus cu până la 32% nivelul LDL din sânge în cazul pacienţilor deja trataţi cu statine.

Acest rezultat corespunde unei dublări a dozei de statine, fără însă a produce aceleaşi efecte secundare nocive.

Cercetătorii insistă asupra faptului că aceste rezultate nu semnifică faptul că Eprotiromul ar putea înlocui statinele în tratamentul contra nivelului crescut de LDL.

Însă rezultatele foarte încurajatoare arată că Eprotiromul ar putea fi un complement pentru statine sau un substitut al acestora, în cazul persoanelor ce nu pot tolera efectele secundare produse de ele.

Eprotiromul ar putea fi folosit ca un nou tratament pentru dislipidemia mixtă, o maladie care se manifestă printr-un nivel crescut de lipide în sânge, altele decât colesterolul, precum trigliceridele şi lipoproteina A, care contribuie la creşterea riscului de declanşare a maladiilor cardiovasculare.
Eprotiromul nu reduce nivelul colesterolului bun (lipoproteine cu densitate mare/ HDL) din sânge.

Comenteaza