Impactul consumului de ouă asupra colesterolului. Ce arată un nou studiu
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Iul 2025, 16:47
- Sănătate
- Ascultă știrea

Relația dintre ouă și colesterol a fost mult dezbătută de-a lungul ultimelor decenii, însă un studiu recent arată că acestea sunt de fapt foarte bune pentru sănătate.
De-a lungul anilor, părerile privind consumul de ouă au fost extrem de inconsecvente: unele studii au sugerat că acestea pot fi dăunătoare sănătății, în timp ce altele au susținut că sunt o sursă excelentă de proteine și alți nutrienți. Ei bine, un nou studiu vine să întărească dovezile care arată că ouăle sunt de fapt foarte bune pentru sănătate. Studiul s-a concentrat și pe influențele grăsimilor saturate și ale colesterolului asupra nivelurilor de lipoproteine cu densitate mică (LPL), sau colesterol „rău”, din organism.
„Ouăle au fost mult timp evitate din cauza unor sfaturi alimentare învechite. Sunt unice - bogate în colesterol, da, dar sărace în grăsimi saturate. Totuși, nivelul lor de colesterol este cel care i-a făcut adesea pe oameni să se întrebe despre locul lor într-o dietă sănătoasă”, spune Jonathan Buckley, specialist în exerciții fizice, de la Universitatea din Australia de Sud, scrie sciencealert.com.
„În acest studiu, am separat efectele colesterolului și ale grăsimilor saturate, descoperind că un conținut ridicat de colesterol alimentar din ouă, atunci când este consumat ca parte a unei diete sărace în grăsimi saturate, nu crește nivelul colesterolului rău. În schimb, grăsimile saturate au fost adevăratul factor determinant al creșterii colesterolului.”
Cercetătorii au recrutat 61 de adulți cu aceleași niveluri inițiale de colesterol LDL și le-au dat să urmeze trei diete diferite, timp de cinci săptămâni fiecare. Un total de 48 de participanți au finalizat toate cele trei diete.
Prima a fost o dietă bogată în colesterol și săracă în grăsimi saturate, care includea două ouă pe zi. A doua a fost o dietă săracă în colesterol și bogată în grăsimi saturate, fără ouă. În cele din urmă, a treia a fost bogată atât în colesterol, cât și în grăsimi saturate și includea un ou pe săptămână.
Rezultatele au arătat că dietele bogate în grăsimi saturate au fost corelate cu o creștere a nivelului de colesterol LDL. Cu toate acestea, dieta bogată în colesterol și săracă în grăsimi saturate a produs o reducere a nivelului de colesterol LDL - sugerând că ouăle nu sunt responsabile pentru colesterolul rău.
„Se poate spune că am prezentat dovezi solide în apărarea umilului ou”, spune Buckley . „Așadar, când vine vorba de un mic dejun gătit, nu ouăle sunt cele de care trebuie să vă faceți griji – ci porția suplimentară de slănină sau garnitura de cârnat este cea care are mai multe șanse să vă afecteze sănătatea inimii.”
Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică.