Nu scăpăm așa ușor! Când este așteptat valul 3 al pandemiei/ Recomandările pneumologilor

Nu scăpăm așa ușor! Când este așteptat valul 3 al pandemiei/ Recomandările pneumologilor
| Foto: mediafax.ro

Medicii pneumologi spun că al treilea val al pandemiei provocate de SARS-CoV-2, care este aşteptat la începutul anului 2021, ar putea găsi spitalele pline şi de aceea este recomandată vaccinarea antigripală şi antipneumococică.

"În ultimul timp, unii experţi au atras atenţia la nivel internaţional şi naţional că va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie - martie, şi este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline. Vaccinările trebuie obligatoriu făcute antigripal şi antipneumpcocic. Personal, m-am vaccinat cu ambele, anul acesta. Dar trebuie să ţinem minte că nu acesta este vaccinul care să ne protejeze de COVID-19. Vaccinările antigripale şi antipneumococice nu protejează de COVID-19, dar conform unor studii, vaccinarea antigripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Ele reduc morbiditatea şi mortalitatea la grupurile de risc, inclusiv la personalul medico-sanitar. Accentuez acest aspect pentru că sunt convins că odată cu apariţia vaccinului va exista iarăşi un curent de conspiraţionişti, care vor spune că sunt metale grele, că omorâm oamenii etc. Ne trebuie inclusiv o lege a vaccinării", a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, Cristian Oancea, conform Agerpres.

Pneumologul a reiterat că măsurile de prevenire şi control al contaminărilor cu SARS-CoV-2, ca măsuri de civilizaţie, rămân aceleaşi pe care medicii le repetă de nouă luni, respectiv purtatul măştii, distanţarea sanitară, spălarea mâinilor şi neatingerea nasului, a feţei şi a ochilor cu mâinile nespălate, acestea fiind principalele porţi de intrare a virusului în organism.

Cristian Oancea a recomandat purtarea măştilor medicale şi nu a celor din alte textile, întrucât dacă este un virus sau un contact cu un pacient infectat, microparticulele de virus pot să adere pe masca de bumbac sau de pânză şi rămân acolo, putând fi inhalate de purtătorul ei. Aceasta, pentru că nu toţi îşi dezinfectează zilnic masca de pânză, şi nu toţi o sterilizează.

"S-a observat că prin purtarea măştii în perioada de vară, la astmaticii alergici la polen s-a redus riscul de exacerbare. Măştile FFP3 sunt cele mai sigure, având un grad de filtrare a virusului de 99,5%, reţinând inclusiv azbestul care cauzează cancerul pulmonar", a mai spus medicul.

Comenteaza