OMS avertizează în privința utilizării inteligenței artificiale în sănătate

OMS avertizează în privința utilizării inteligenței artificiale în sănătate

Inteligenţa artificială ar putea revoluţiona îngrijirea în domeniul sănătăţii, facilitând dezvoltare de medicamente sau accelerând detectarea unor boli, dar OMS consideră că trebuie acordată mai multă atenţie riscurilor.

OMS a publicat în urmă cu câteva zile un document privind etica și guvernanța modelelor multimodale de mari dimensiuni (LMM) – un tip de tehnologie de inteligență artificială (AI) generativă în creștere rapidă, cu aplicații în domeniul sănătății și asistenței medicale.

Ghidul prezintă peste 40 de recomandări pe care guvernele, companiile de tehnologie și furnizorii de servicii medicale trebuie să le ia în considerare pentru a asigura utilizarea adecvată a acestor modele inteligente în vederea promovării și protejării sănătății populației.

Aceste modele inteligente LMM pot folosi mai multe tipuri de date, inclusiv text, imagini şi videoclipuri, şi pot genera rezultate care nu se limitează la tipul de date introduse în algoritm, avertizează documentul OMS care analizează pericolele şi beneficiile utilizării acestui tip de inteligență artificială.

„Se prevede ca modelele inteligente să fie utilizate şi aplicate pe scară largă în domeniul îngrijirii sănătăţii, cercetarea ştiinţifică, sănătatea publică şi dezvoltare de medicamente”, indică OMS.

Organizaţia defineşte domenii care ar putea folosi această tehnologie: screening, de exemplu pentru a răspunde solicitărilor scrise din partea pacienţilor, cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea de medicamente, educaţia medicală şi asistenţa medicală, sarcini administrative şi utilizarea de către pacienţi, de exemplu, pentru examinarea simptomelor.

Deşi această tehnologie are un mare potenţial, OMS subliniază că s-a demonstrat, de asemenea, că aceste modele inteligente pot produce rezultate false, inexacte, părtinitoare sau incomplete, ceea ce ar putea avea în mod evident consecinţe nefericite, informează Agerpres.

„Întrucât modelele de inteligență artificială sunt din ce în ce mai utilizate în îngrijirea sănătăţii şi în medicină, erorile, utilizările greşite şi, în cele din urmă, prejudiciile aduse persoanelor sunt inevitabile”, notează OMS.

Comenteaza