Pandemia ascunsă care ucide sute de mii de oameni anual

Pandemia ascunsă care ucide sute de mii de oameni anual

OMS a avertizat că aproximativ 180.000 de persoane în plus faţă de ceea ce se credea până acum mor anual din cauza acestei boli.

Este vorba despre malarie, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat un efort "masiv şi urgent" pentru ca noul vaccin împotriva acesteia să ajungă la copiii africani.

Dr. Pedro Alonso, directorul programului global al OMS pentru malarie, a declarat că vaccinul RTS,S, a cărui lansare pe scară largă a fost recomandată în octombrie, reprezintă o oportunitate istorică de a salva zeci de mii de vieţi, în special pe cele ale copiilor sub cinci ani din Africa Subsahariană.

Potrivit OMS, comunitatea mondială riscă un "eşec masiv" dacă nu se vor lua rapid angajamente de finanţare pentru a stimula producţia şi a ajuta la implementarea vaccinului.

Compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKlein, care a dezvoltat vaccinul RTS,S, s-a angajat să doneze până la 10 milioane de doze pentru a fi utilizate în cadrul programelor pilot aflate deja în desfăşurare şi să furnizeze până la 15 milioane de doze anual, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

Cu toate acestea, având în vedere că anul trecut s-au înregistrat peste 240 de milioane de cazuri la nivel mondial, cererea potenţială ar putea ajunge la 80-100 de milioane de doze pe an, a avertizat Alonso. „Prin urmare, acesta este un prim exemplu de situaţie în care mecanismele internaţionale vor trebui să intre în joc", a spus el.

„Un vaccin care ar putea salva undeva între 40 şi 70-80.000 de vieţi în fiecare an, ale copiilor africani, este ceva ce trebuie tratat cu cea mai mare ambiţie şi simţ de urgenţă. Şi, prin urmare, o extindere lentă şi treptată, dacă mă întrebaţi pe mine, nu ar fi acceptabilă. Aceasta trebuie să fie o operaţiune masivă, urgentă, pentru a ne asigura că putem ajunge la cât mai mulţi copii posibil şi cât mai repede posibil”.

Noile cifre publicate luni de OMS au subliniat amploarea problemei, o nouă metodă "mai precisă" de numărare estimând că 627.000 de persoane au murit de malarie anul trecut, cu 180.000 mai mult decât ar fi fost numărul total conform vechii metodologii.
 
Confruntată cu o încetinire a progreselor în lupta împotriva malariei, OMS consideră că vaccinul ar putea fi o nouă armă crucială, chiar dacă au fost ridicate întrebări cu privire la eficacitatea sa limitată. Pe parcursul a patru ani de teste, s-a constatat că RTS,S a prevenit 39% din cazurile de malarie şi 29% din cazurile de malarie severă.

Comenteaza