Perioada de valabilitate pentru vaccinul Pfizer/BioNTech a fost extinsă la 9 luni

Perioada de valabilitate pentru vaccinul Pfizer/BioNTech a fost extinsă la 9 luni

Agenţia Europeană pentru Medicamente a decis prelungirea valabilităţii vaccinului Pfizer/BioNTech de la 6 la 9 luni.

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a informat, joi, că, în urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech pentru dozele aflate pe lanţul de temperatură ultra-joasă şi, ca urmare, a transmis Direcţiilor de sănătate publică instrucţiuni în acest sens.

Potrivit unui comunicat de presă al CNCAV, această decizie se aplică şi loturilor fabricate şi eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naţionale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius.

"Pentru punerea în aplicare a acestei măsuri, stabilită la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), CNCAV a emis instrucţiunea care să reglementeze gestionarea cu eficienţă a managementului dozelor de vaccin administrate populaţiei, astfel încât procesul de vaccinare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, într-un mediu favorabil şi sigur", se precizează în comunicat.

Documentul a fost transmis miercuri Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale.

În urma acestei decizii, dozele de vaccin Comirnaty aflate pe lanţul de temperatură ultra-joasă (între -90 grade Celsius şi -60 grade Celsius) în depozitele naţionale au un termen de valabilitate extins cu trei luni, până cel mai devreme la finalul acestui an.

"Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european", a reiterat CNCAV.

Comenteaza