Pielea pe timpul verii: ce afecțiuni dermatologice apar și cum le evităm?

Pielea pe timpul verii: ce afecțiuni dermatologice apar și cum le evităm?

Cu gândul la plaje însorite, relaxare și zile libere, mulți dintre noi uităm să luăm în calcul factorul de protecție și prevenire a unor eventuale probleme de sănătate. 

Iar pielea are cel mai mult de suferit pe timpul verii, expusă fiind mai frecvent la razele soarelui. Prin urmare, avem o întreagă serie de afecțiuni ale pielii care sunt mult mai probabil să apară în această perioadă.

Important: în timp ce putem lua unele măsuri pe cont propriu, nu trebuie neglijată vizita la dermatolog. Există numeroase clinici de dermatologie în Cluj care vă pot oferi îndrumarea necesară îngrijirii pielii, astfel încât aceasta să se mențină sănătoasă pe tot parcursul anului.

Afecțiuni dermatologice care apar mai frecvent pe timpul verii

I. Arsurile solare sunt, desigur, cele mai ușor de intuit probleme ale pielii care s-ar putea să apară vara. Sunt cauzate de expunerea în exces la radiațiile UV, fără protecție adecvată. Impactul negativ al arsurilor solare este adesea subestimat, acestea însă cresc considerabil riscul apariției cancerului de piele.

Cum le putem preveni? Printr-o expunere moderată la soare, preferabil evitând pe timpul verii intervalul orar 10:00 - 16:00, când intensitatea radiațiilor UV este mai ridicată. Medicii specialiști în dermatologie recomandă de asemenea utilizarea produselor cu factor SPF adecvat.

II. Dermatita de contact este cauzată, de obicei, de expunerea la anumite substanțe chimice sau de reacția alergică la respectivele substanțe. Important de reținut în contextul sezonului cald este faptul că alergenul sau factorul iritant poate fi activat chiar de expunerea la soare (dermatită de fotocontact) sau de utilizarea îndelungată a apei (mai ales dacă are mult clor). Din rândul alergenilor și substanțelor iritante pot fi amintite: săpunurile și detergenții, parfumurile, cosmeticele, anumite plante cu care intrăm în contact direct (narcise, lalele, floarea-soarelui, crizanteme), anumite metale care intră în compoziția bijuteriilor (nichel, cobalt), fructele citrice etc.

Dermatita de contact se manifestă prin erupții la nivelul pielii, de obicei în zona corpului care a fost direct expusă substanței care a cauzat reacția, prin mâncărime, piele solzoasă și uscată, iritații, înroșirea pielii, urticarii și chiar inflamații.

Putem preveni apariției dermatitei de contact acordând mai multă atenție produselor și substanțelor chimice la care ne expunem, limitând contactul direct cu alergenii sau factorii iritanți. În cazul dermatitei de fotocontact, este important să reducem expunerea la soare.

Dermatita de contact se tratează de obicei cu unguente ce pot fi cumpărate din farmacie, însă dacă situația se agravează, iar iritația devine mult prea inconfortabilă, dureroasă, se răspândește și pe alte zone de pe corp sau nu dispare în decurs de 3 săptămâni, vizita la medicul dermatolog nu trebuie amânată.

III. Pitiriazisul versicolor se manifestă sub forma unor pete albe sau hiperpigmentate, acoperite uneori de scuame fine. Aceasta este cea mai frecventă infecție fungică care poată să apară pe timpul verii. Cum putem preveni apariția infecției? Prin atenție acordată igienei, făcând duș în urma depunerii de efort fizic. În plus, medicii dermatologi recomandă săpunurile cu zinc pirition.

IV. Infecții cutanate virale, precum cu Molluscum Contagiosum, apar mai frecvent la copiii care pe timpul verii merg la piscină. Cum în ceea ce privește piscinele publice nu putem controla direct măsura în care acestea sunt igienizate, este foarte important să facem duș imediat după ieșirea din apă!

V. Foliculita este o infecție bacteriană care, deși nu este asociată imediat în mintea noastră cu sezonul cald, apare cel mai frecvent în această perioadă. Se prezintă ca o zonă roșiatică (hiperemică) și sensibilă la atingere, uneori chiar dureroasă, dispusă în jurul unui fir de păr sau lângă un folicul. Aceasta se transformă treptat într-o pustulă (leziune care conține puroi) și este acompaniată de o senzație de mâncărime (prurit).

Cum putem preveni apariția foliculitei pe durata verii? Există câteva măsuri simple pe care le putem lua, cum ar fi să evităm practicarea sportului în îmbrăcăminte strâmtă sau din fibre sintetice, iar după o sesiune de exerciții fizice sau efort fizic intens, să facem duș imediat și să îmbrăcăm alte haine.    

Din păcate, pielea nu este singurul organ al corpului nostru care are de suferit din cauza temperaturilor ridicate. Numeroase alte probleme de sănătate sunt corelate cu sezonul cald (probleme cardiovasculare, toxiinfecții alimentare, deshidratarea, durerile de cap etc), fiind astfel necesar să fim mai atenți la sănătatea noastră și să nu ezităm în a contacta medicii dermatologi, medicii specialiști în cardiologie sau chiar specialiști în nutriție. Iar în Cluj există adevărați profesioniști în domeniu care vă pot îndruma cu cele mai bune sfaturi și opțiuni de tratament, acolo unde este cazul.

Comenteaza