Premieră naţională la Cluj: s-a lansat Asociația de Podiatrie. Vrea să creeze o nouă meserie FOTO

Premieră naţională la Cluj: s-a lansat Asociația de Podiatrie. Vrea să creeze o nouă meserie FOTO
Clujul a marcat vineri o premieră în sistemul de sănătate românesc: lansarea Asociației de Podiatrie. Demersurile au pornit de la semnalarea problematicii piciorului diabetic și a amputațiilor la persoanele cu diabet zaharat.

Noua asociaţie urmărește să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să creeze meseria de podiatru în țara noastră. Aceasta își propune să sporească gradul de conștientizare a problematicii afecțiunilor picioarelor, în general, și în special la persoanele cu diabet zaharat, și să le ofere asistenților medicali instruirea şi specializarea necesară în acest domeniu. 

În viziunea fondatorilor asociației, podiatrul trebuie să completeze echipa dedicată îngrijirii persoanei cu diabet zaharat. Potrivit Federației Internaționale de Diabet, prin includerea podiatrilor în echipa pluridisciplinară care îngrijeşte piciorul diabetic, dar şi piciorul cu alte afecţiuni, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu până la 85%. La nivel global, podiatria este recunoscută ca specialitate în 19 ţări din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie.

„Este foarte important ca România să se alinieze modelelor internaționale în ceea ce privește nivelul de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat, care se confruntă cu afecțiuni ale picioarelor. De altfel, în țările în care această specializare a prins rădăcini, efectele sociale și economice sunt vizibile. Asociația de Podiatrie va realiza toate demersurile în înființarea acestei noi specializări. Mă bucur să avem sprijinul medicilor diabetologi din România, precum și al celorlalte specialități medicale implicate în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat", a declarat Norina Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.

În competența specialistului podiatru vor intra aprecierea factorilor de risc la nivelul picioarelor, screening-ul de neuropatie şi arteriopatie (indice gambă-braț). Podiatrul va oferi educaţia specifică îngrijirii piciorului și va evalua totodată încălţămintea persoanei cu afecțiuni ale picioarelor. Acesta va propune metode de prevenire a piciorului diabetic şi va realiza tratamente specifice piciorului diabetic precum tăierea unghiilor, înlăturarea calusurilor sau a tegumentului mort ori tratament specific pielii uscate.

Mai mult, podiatrul va fi implicat și în operaţiuni de debridare a ulceraţiilor în tratamentul infecţiilor şi al ulceraţiilor, întotdeauna sub îndrumarea unui medic. De asemenea, va oferi tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice şi speciale, castinguri (cizme gipsate) și va face trimiteri la alte specialităţi medicale, precum dermatologia, chirurgia, chirurgia vasculară sau radiologia.

„Specializarea de podiatrie trebuie să fie primită foarte bine pentru că avem nevoie de această nouă categorie de profesionişti. Primul pas al Asociației de Podiatrie constă în pregătirea unor formatori specializați în îngrijirea piciorului diabetic, pe structura programului Grupului Internaţional de Lucru al Piciorului Diabetic, din cadrul Federației Internaționale de Diabet. Etapa următoare o reprezintă pregătirea asistenților medicali în specialitatea de podiatrie", a declarat Ioan Andrei Vereșiu, președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

La evenimentul de lansare a Asociației de Podiatrie desfășurat la Cluj-Napoca au participat peste 150 de medici români și specialiști internaționali în domeniul Podiatriei.

În România se efectuează zilnic, în medie, 62 de amputații în rândul persoanelor cu diabet, iar 56% din persoanele cu diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică. De asemenea, peste 50% dintre amputații se realizează la persoanele cu diabet.

Comenteaza