Primul tratament împotriva coronavirusului autorizat în Uniunea Europeană

Primul tratament împotriva coronavirusului autorizat în Uniunea Europeană

Comisia Europeană (CE) a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru medicamentul Remdesivir, care devine astfel primul autorizat la nivelul Uniunii Europene pentru tratamentul împotriva COVID-19. 

Această autorizare, în cadrul unei proceduri accelerate, survine în urma unei recomandări din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), urmată de o aprobare din partea statelor membre. Datele privind Remdesivir au fost evaluate într-un interval de timp scurt, prin intermediul unei proceduri de examinare continuă.

Este o abordare utilizată de EMA în situații de urgență în materie de sănătate publică pentru a evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile. Acest lucru a permis acordarea rapidă a autorizației în contextul crizei provocate de coronavirus, în termen de o săptămână de la recomandarea EMA, în comparație cu termenul obișnuit, de 67 de zile.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Faptul că am autorizat un prim medicament pentru a trata COVID-19 reprezintă un mare pas înainte în lupta împotriva acestuia. Acordăm această autorizație la mai puțin de o lună de la depunerea cererii, dovadă clară a hotărârii UE de a răspunde rapid de fiecare dată când tratamente noi devin disponibile”.

Remdesivir dispune acum de o autorizație de introducere pe piață condiționată, unul dintre mecanismele de reglementare ale UE create pentru a facilita accesul rapid la medicamente ce răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute, inclusiv la cele pentru situații de urgență, ca răspuns la amenințări la adresa sănătății publice.

Comenteaza