Problemele cu platforma de vaccinare vor fi rezolvate „din mers”. Promisiunile lui Valeriu Gheorghiță

Problemele cu platforma de vaccinare vor fi rezolvate „din mers”. Promisiunile lui Valeriu Gheorghiță
| Foto: Edupedu.ro

Bilanţul programărilor: 75% pentru persoane la risc, 25% personal esenţial.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că platforma de vaccinare din România va fi îmbunătăţită şi că ea ar putea fi utilizată în cadrul programului naţional de vaccinare, şi la administrarea altor tipuri de vaccin.

„Încercăm să facem această platformă uşor de folosit pentru fiecare persoană în parte, indiferent de nivelul de expertiză informatică, însă numărul persoanelor deja programate confirmă că nu este chiar atât de complicat să efectuăm această programare. Există multiple variante prin care persoana respectivă se poate programa.

Ceea ce aş putea să vă spun, din discuţiile pe care le-am avut avut cu colegii de la STS care administrează această platformă, este foarte dificil când platforma este în producţie să intervii cu multe modificări şi vom anunţa din timp aceste perioade de mentenanţă, care se pot face pe timpul nopţii. Au fost mici sincope în materie de programare. Aceste disfunctionalităţi sunt înregistrate în mai multe ţări, inclusiv în Germania şi alte ţări europene”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta susţine că aceste probleme vor fi rezolvate „din mers” şi că platforma ar putea să fie folosită în cadrul programului naţional de vaccinare.

„Această platformă în viitor probabil nu se va limita doar la vaccinarea împotriva Covid-19, ea cred că poate să fie utilizată de pildă după modelul Germaniei, există o modalitate în care se utilizează această platformă în programul naţional de vaccinare, indiferent de tipul de vaccin. Este o situaţie care nu este decisă la acest moment, dar este păcat să pierdem atâta muncă şi expertiză a colegilor noştri”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marţi, că din totalul programărilor care s-au făcut până în prezent, 75% sunt persoane din categoriile la risc, iar 25 la sută reprezintă personal din infrastructura esenţială a statului.

Valeriu Gheorghiţă a declarat că până luni, la ora 17.00, erau vaccinate 7.794 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de judeţe. Din data de 15 ianuarie până în prezent s-au programat 340.573 de persoane, a spus Gheorghiţă.

„Prin intermediul serviciului de Call Center au fost programate circa 16% dintre aceste persoane, reprezentând 52.938 de persoane, prin intermediul medicului de familie sau medicului curant - circa 12%, reprezentând 41.463 de persoane, individual sau prin aparţinători - 44% - aproximativ 148.056 de persoane. Prin intermediul angajatorului – 28% - 98.116 persoane”, a spus dr. Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte categoriile persoanelor programate, 23% sunt persoane în evidenţă cu boli cronice cu vârste sub 65 de ani, aproximativ 51% din numărul total al persoanelor programate sunt persoane cu vârstă peste 65 de ani, ceea ce înseamnă 172.997 de persoane, iar în ceea ce priveşte personalul care deserveşte activităţi esenţiale – 26%.

Comenteaza