Procent ridicat de risc de burnout în rândul medicilor din România/ 6 din 10 medici sub 35 ani vor să migreze

Procent ridicat de risc de burnout în rândul medicilor din România/ 6 din 10 medici sub 35 ani vor să migreze
| Foto: Depositphotos.com

Un studiu realizat de Colegiul Medicilor arată că 36% dintre medici sunt supuşi riscului de a manifesta clinic un sindrom de burnout.

36% dintre medici sunt supuşi riscului de a manifesta clinic un sindrom de burnout. Este rezultatul primului studiu naţional care evaluează riscul de burnout în rândul medicilor din România, realizat de Colegiul Medicilor din România.

Peste o treime dintre medicii care au participat în cadrul studiului înregistrează scoruri mari, care indică o probabilitate mare de a manifesta clinic un sindrom burnout, scorurile totale mari fiind dependente, într-o mare măsură, de componenta de epuizare (58%). 

Procentul medicilor femei care au ȋnregistrat scoruri ce se ȋncadrează ȋn cele două paliere de risc mare pentru burnout - crescut şi foarte crescut - a fost semnificativ mai mare decât cel raportat ȋn cazul bărbaţilor medici: 38%, respectiv 31%. 

Pe regiuni, riscul de burnout este cel mai mare ȋn regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud-Vest Oltenia - 38%. Valori mai reduse faţă de medie au fost raportate ȋn regiunea Vest (32%), se mai arată în studiu. 

Cel mai mare procent de risc este în rândul medicilor tineri, sub 35 de ani - 47%, urmat de cei cu vârsta cuprinsă între 36 şi 49 de ani (41%). Pentru cei de peste 50 de ani, procentele sunt de 32% (medicii din categoria 50-64 de ani), respectiv 15% (pentru cei cu vârste peste 65 de ani). Mai mult de jumătate dintre medicii din grupa specialităţilor ATI se află la risc ridicat (54%), aceasta fiind urmată de grupa Oncologice (53%), Pediatrie - interne (42%) şi Pediatrie-chirurgicale (37%). 

"Sindromul de burnout reprezintă o problemă tot mai răspândită, iar abordarea ei este obligatorie. Evaluarea situaţiei actuale este un prim pas, absolut necesar, care ne permite să avem o radiografie a realităţii cu care medicii se confruntă zi de zi, din acest punct de vedere. Rezultatele studiului sunt alarmante în sine, fapt la care adăugăm corelarea cu intenţia declarată de migraţie şi cu expunerea la riscul de malpraxis", a explicat prof.dr. Daniel Coriu, președintele CMR, în cadrul unei conferințe de presă. 

Numărul medicilor care au solicitat certificate profesionale curente la Colegiul Medicilor România pentru a profesa în străinătate a început să crească, după ce în ultimii ani scăzuse.

În 2016 au fost solicitate 1462 de cereri privind certificatele profesionale curente la CMR, în  2017- 1374, în 2018- 2021, în 2019-1999. În perioada pandemiei de COVID-19 a scăzut mult numărul acestor cereri astfel în 2020 au fost solicitate 858 de cereri, în 2021 -776. Însă în anul 2022 numărul medicilor care au solicitat certificate profesionale curente a crescut la 1049, iar în cursul acestui an au fost solicitate 306 certificate.

Conform noului studiu, 6 din 10 medici cu vârste mai mici de 35 de ani au afirmat pozitiv o intenție probabilă (40,3%) sau una sigură (17,2%) de a migra. În total 57,5% dintre medicii tineri au afirmat pozitiv o intenție probabilă sau sigură de-a migra.

Comenteaza