Programele de screening pentru cancerul de col uterin și de sân, un succes. Au fost testate zeci de mii de clujence

Programele de screening pentru cancerul de col uterin și de sân, un succes. Au fost testate zeci de mii de clujence

Programele cu finanțare europeană privind prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și a celui de sân, derulate de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță" cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, pe parcursul acestui an, au înregistrat un real succes.

Astfel, în ceea ce privește campania în domeniul cancerului de col uterin, la nivelul regiunii Nord-Vest au fost examinate medical peste 81.000 de doamne. Până la momentul actual au fost finalizate 79.638 de teste, dintre care 7.353 au înregistrat un rezultat pozitiv la unul dintre cele două teste - Babeș-Papanicolaou sau HPV, iar 3.554 au fost pozitive la ambele.

La nivelul județului Cluj, au fost evaluate 29.308 femei, dintre care 3.260 au fost pozitive la unul dintre cele două teste, iar alte 1.662 au avut rezultat dublu pozitiv.

Referitor la testările pentru cancerul de sân, la nivelul regiunilor Nord-Vest și Vest au beneficiat de mamografii gratuite cca. 35.000 de femei, rata de detectare a prezenței cancerului de sân fiind de 0,78%. În județul Cluj au participat la programul de screening 9.892 de doamne.

"Este, pentru noi, o mare mulțumire să știm că am putut contribui la salvarea de vieți, pentru că proiectele Institutului Oncologic asta au urmărit și au reușit. Vom continua să susținem inițiativele din domeniul medical și să ne implicăm în facilitarea accesului clujenilor la servicii medicale de calitate", spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

"Reamintim faptul că în baza protocolului de colaborare încheiat la începutul acestui an cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță", Consiliul Județean Cluj a sprijinit instituția sanitară clujeană în lupta împotriva cancerului, prin asigurarea unor spații necesare derulării procedurilor medicale, facilitarea dialogului cu alte autorități locale și entități din județ în vederea creșterii numărului de beneficiari, precum și prin promovarea intensă a acțiunilor, în toate modalitățile posibile", transmit reprezentanții CJ Cluj.

Comenteaza