Se pregătesc peste 150 de noi cabinete de vaccinare cu Pfizer și Moderna. Când vor fi deschise

Se pregătesc peste 150 de noi cabinete de vaccinare cu Pfizer și Moderna. Când vor fi deschise

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat, marți, că, în cursul săptămânii viitoare, vor fi deschise noi fluxuri vaccinare.

În acest moment, România are 737 de centre de vaccinare active, cu 940 de fluxuri. Sunt 498 de centre în care se administrează vaccinul de la Pfizer/BioNTech - cu 638 de fluxuri, 79 de centre cu Moderna - cu 77 de fluxuri și 160 de centre cu  AstraZeneca - cu 225 de fluxuri. 

"Pe 6 aprilie vom deschide aproximativ 12 cabinete noi pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna. (...) De asemenea, din 13 aprilie, vom deschide 144 de cabinete noi de vaccinare pentru administrarea vaccinului de la compania Pfizer/BioNTech, în condiţiile în care săptămâna precedentă am anunţat un număr de aproximativ 125 de cabinete, deci, practic, reevaluând tranşele de vaccin care urmează să vină, putem să suplimentăm acest număr de cabinete", a declarat, marți, medicul Valeriu Gheorghiță, în conferința de presă de la Palatul Victoria.

De asemenea, președintrele CNCAV, a precizat că, în perioada următoare, se vor operaționaliza și centrele mobile de vaccinare, cât și activitatea de vaccinare prin intermediul medicilor de familie. În plus, unii operatori economici şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, ceea ce va duce la creşterea accesului persoanelor la campania de vaccinare.

"Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55 la sută. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală", a explicat medicul.

Gheorghiță a estimat că un medic de familie ar putea vaccina aproximativ 20 de persoane pe zi, ceea ce ar însemna în jur de 100 de persoane pe săptămână.

Comenteaza