Simptome diabet. Factorii pe care toată lumea îi ignoră

Simptome diabet. Factorii pe care toată lumea îi ignoră

Specialiștii trag alarmele! Diabetul este diagnosticat prea târziu, pentru că bolnavii nu cunosc simptomele acestei boli și le trec cu vederea.

„În România, unul din 10 cetățeni are diabet zaharat, o afecțiune care creşte alarmant riscul de boli cardiovasculare şi reprezintă principala cauză de amputaţie a picioarelor,” atrage atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar. 

Românii nu conștientizează cât de grav este diabetul zaharat de tip 2, iar la îngrijorările legate de incidența și complicațiile diabetului zaharat s-a adăugat și impactul recent al pandemiei asupra persoanelor cu diabet zaharat: acestea sunt mai predispuse la a face forme mai severe ale COVID – 19, din cauza fluctuațiilor glicemice. S-a constatat că hiperglicemia poate favoriza înmulțirea virusului și a prezenței complicațiilor diabetului zaharat.

Ce este diabetul zaharat

Corpul uman are nevoie zilnic de energie, pe care o putem obține prin alimentație. Mai întâi, mâncarea pe care o furnizăm organismului este transformată în glucoză, prin procesul de digestie. Apoi, glucoza ajunge în sânge și este sintetizată, cu ajutorul insulinei produse de pancreas, în energie. Problemele apar atunci când pancreasul nu produce insulina necesară sau când organismul nu folosește eficient acest hormon. În aceste situații, glucoza nu mai este transformată în energie și se acumulează în organism într-o cantitate mai mare decât ar fi normal.

Astfel este favorizată declanșarea diabetului zaharat. Efectul direct este creșterea nivelului glicemiei, adică a cantității de glucoză din sânge, peste limitele sale normale. Există mai multe tipuri de diabet zaharat, în funcție de cauzele care au declanșat boala, dintre care cele mai des întâlnite sunt de tip 1 și de tip 2.

Simptome diabet zaharat

Adesea, diabetul zaharat nu este depistat în faza incipientă. Creșterea nivelului de glucoză din sânge are loc lent, astfel că nu determină manifestări decât după un timp. Printre primele simptome ale diabetului zaharat se numără: setea, urinarea în cantități mai mari decât de obicei, apetit culinar ridicat și oboseala. Odată cu evoluția bolii, simptomele se pot extinde și la nivelul altor sisteme, organe sau părți ale corpului. Atunci bolnavul de diabet poate ajunge la simptome precum vederea încețoșată, furnicături sau amorțeală a membrelor, infecții ale pielii sau infecții ale tractului urinar. 

Cum poți preveni diabetul 

Din fericire, diabetul poate fi prevenit printr-o serie de măsuri aflate la îndemâna tuturor. Astfel, este foarte important să adopți pentru tine și familia ta un stil de viață cât mai sănătos, care implică activitate fizică zilnică de minim 40 de minute. O atenție deosebită va trebuie să acorzi și dietei alimentare. Cel mai bun meniu pentru a prevenit apariția diabetului este cel bazat pe fructe, legume, cereale integreale și lactate. Medicii ne atenționează să evităm băuturile carbogazoase și grăsimile, în special cele de origine animală.

Verificarea glicemiei se poate face prin mai multe teste, fiecare presupunând recoltarea de sânge. În cazul în care ai identificat vreunul dintre simptomele diabetului zaharat, enumerate anterior, apelează la ajutorul unui specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. Îți recomandăm să faci periodic analizele, pentru că astfel poți depista la timp această afecțiune.  

Comenteaza