Sindicaliştii clujeni din Sănătate ameninţă cu greva generală

Sindicaliştii clujeni din Sănătate ameninţă cu greva generală
Angajaţii din sistemul medico-sanitar avertizează că majorările salariale anunţate în Legea salarizării se vor transforma, de fapt, în diminuări ale veniturilor prin plafonarea sporurilor la maxim 30%.

Sanitas Cluj, sindicat care reprezintă interesele personalului medico-sanitar, se declară revoltat de forma actuală a Legii salarizării bugetarilor. Sindicaliştii atrag atenţia asupra unui şir de inechităţi şi discriminări pe care noua lege, care a trecut de Senat şi se află acum în dezbatere în Camera Deputaţilor, le-ar crea angajaţilor din domeniul sănătăţii.

„În urma analizei proiectului de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, am constatat, cu îngrijorare, că sunt absolut necesare unele modificări şi completări. Modificările pe care le cerem sunt menite să dea acestui act nu doar coerenţă şi precizie, ci să prevină producerea unor noi inechităţi, dezechilibru şi discriminări pe care legile în vigoare le-au adus angajaţilor sistemului sanitar. Totodată, am constat că, în virtutea noii legi, diferenţa dintre salariul unui asistent mediccal cu studii post-liceale, cu o responsabilitate profesională majoră, şi o infirmieră cu studii medii sau generale este de doar 10%", a declarat luni preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, punctează sindicaliştii, se încalcă unul din principiile stabilite chiar în textul legii şi anume cel al egalităţii: salariu egal pentru muncă egală.

Sporuri contestate

„Constatăm discriminări majore la capitolul sporuri. În proiectul actual de lege, toate sporurile salariale au fost plafonate la 30%. Înainte, aceste sporuri erau cuprinse între 50-100%, în funcţie de specificul activităţii. Stabilirea plafonului de 30% este discriminatoriu pentru angajaţii secţiilor monospecializate, cum ar fi TBC-ul (pneumoftiziologia), unde medicii sunt mereu expuşi noxelor", a explicat Ştefan Roman.

Sindicaliştii atenţionează că plafonarea sporurilor va produce daune salariale majore, iar aşa-zisa „majorare" salarială va fi, în esenţă, o micşorare considerabilă.

„Dacă acest proiect de lege va fi adoptat în forma lui curentă, ne putem trezi cu diminuarea drastică a interesului personalului medical de a activa în secţii cu pericol de expunere la noxe, cum ar fi radiologia, pneumoftiziologia şi altele",a mai declarat liderul Sanitas Cluj.

Decalaj revoltător

Inechităţile salariale sunt vizibile în cifre. „Vă voi da exemplul colegului meu, vicepreşedintele Sanitas Cluj, Dascăl Ilisie. Dumnealui lucrează ca asistent medical de recuperare şi beneficiază de un spor salarial de 5%. La ora actuală, el ia un salariu net de 1.950 lei. Amintesc că acesta este salariul unui asistent, cu 33 ani vechime. După eventuala intrare în vigoare a legii, salariul net al colegului meu, cu majorare şi spor de 5% va fi de circa 2.800 lei. Pe de altă parte, o infirmieră, la ora actuală, ia un salariu de 1.700 lei. Infirmiera care lucrează pe secţia de terapie ia şi un spor, salariul ei, conform noii legi, ajungând la 2.400 lei. Este oare acceptabil un astfel de lucru?", a declarat Maria Bizo, prim-vicepreşedinte al Sanitas Cluj.

Sindicatele indică şi alte inechităţi salariale stridente în proiectul legislativ. Astfel, conform noii legi, un biolog sau un chimist cu studii superioare, ajuns la a patra gradaţie (ultima gradaţie înainte de pensionare) va avea un salariu care va depăşi uşor pragul de 4.200 lei. În acelaşi timp, angajaţii cu studii gimnaziale vor putea beneficia de un salariu de 3.950 lei.

Sindicatele, invitate de „formă" la consultări

Sindicaliştii au propus, în repetate, rânduri amendamente la Legea salarizării bugetarilor. Acestea au fost trimise atât Ministerul Sănătăţii, care a apreciat propunerile de modificare a proiectului de lege drept „pertinente", cât şi premierului Sorin Grindeanu. Totuşi, în Parlament, solicitările angajaţilor din Sănătate nu au avut ecou.

„Comisa de Muncă a respins formulările sindicale. Senatorii din acest comisie au dat vot negativ inclusiv amendamentelor propuse de alte comisii senatoriale, cum ar fi Comisia de Sănătate şi cea de Finanţe. Practic, a trebuit să constatăm că organizaţiile sindicale au fost invitate în sala de dezbateri, la Comisia de Muncă, doar pentru ca partea guvernamentală să nu fie acuzată de lipsă de transparenţă. Sindicatele au fost invitate, li s-a dat spre studiu proiectul de lege, iar după zece minute documentul li s-a luat, fără a le fi ascultată părerea. A fost o discuţie pur informală, mai mult din partea Ministerului Muncii şi mai puţin din partea sindicatelor", a mai declarat preşedintele sindicatului Sanitas Cluj.

"Considerăm că, dacă atitudinea deputaţilor va fi similară cu cea a senatorilor din Comisia de Muncă, membrii Sanitas Cluj îşi vor susţine drepturile prin toate mijloacele legale, chiar şi în forma cea mai radicală, adica greva generală, dacă situaţia o va impune", a anunţat Ştefan Roman.

Problema salarizării va fi pusă în discuţie pe data de 25 mai, în cadrul consiliului Sanitas, în urma căruia se vor hotărî acţiunile următoare.

Proiectul de lege privind salarizarea unitară a trecut de Senat şi urmează procesul legislativ în Camera Deputaţilor.

Solicitările sindicaliştilor:

• Ierarhizarea corectă a salariilor pe verticală
• Cuprinderea tuturor categoriilor profesionale omise în Anexa 2 a legii
• Eliminarea plafonului de sporuri de 30%
• Aplicarea integrală a creşterilor salariale începând cu 1 ianuarie 2018

(Nicolae MITIŞ)

Comenteaza