Statistică europeană: Care este orașul cu cel mai bun aer din România. Ce loc ocupă Cluj-Napoca în clasamentul AEM

Statistică europeană: Care este orașul cu cel mai bun aer din România. Ce loc ocupă Cluj-Napoca în clasamentul AEM

Agenţia Europeană a Mediului a realizat o statistică privind aerul din oraşele europene, clasificate de la cel mai curat la cel mai poluat, pe baza nivelului mediu de particule fine din ultimii doi ani calendaristici.

Cel mai bun aer din România este în oraşul Galaţi, potrivit unei statistici realizate de Agenţia Europeană a Mediului.
Oraşul de pe malul Dunării se află pe locul 21 în clasamentul european.

Particulele fine sunt „poluanţii atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte decesele premature şi bolile”, au explicat specialiştii agenţiei europene.

În clasament, după Galați, următoarele oraşe din România în care au fost făcute calcule privind poluarea aerului sunt Oradea, locul 146, şi Sibiu, locul 157. În statistica Agenţiei Europene a Mediului mai apar oraşele Constanţa - 232, Bacău - 261, Botoşani - 273, Buzău - 274, Timişoara - 281, Braşov - 289 și Cluj-Napoca, pe locul 291 în Europa și pe 10 în România. Urmează Suceava, pe locul 296, Satu Mare - 301, București - 302, Arad - 308, Baia Mare - 313, Ploieşti - 327, Piatra Neamţ - 329, Tg.Mureş - 330 şi Iaşi, pe 340.

Pe locul 375, ultimul în clasamentul întocmit de Agenţia Europeană a Mediului, este oraşul Slavonski Brod din Croaţia. Cel mai curat aer din Europa este în oraşele Faro, din Portugalia, şi Umea şi Uppsala, ambele din Suedia.

Poluarea aerului ucide anual 1.200 de copii şi adolescenţi în Europa

Poluarea aerului provoacă moartea prematură a cel puţin 1.200 de copii şi adolescenţi în fiecare an în Europa, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu publicat luni, chiar dacă tendinţa este una de îmbunătăţire.

Potrivit unui alt raport publicat de AEM în luna noiembrie, cel puţin 238.000 de persoane - din toate categoriile de vârstă - au murit prematur în 2020 în Europa din cauza poluării aerului în ţările membre ale agenţiei (Uniunea Europeană, Turcia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein).

Chiar dacă ponderea copiilor şi a adolescenţilor afectaţi de poluarea aerului este "relativ mică" în comparaţie cu populaţia generală, moartea atât de timpurie "reprezintă o pierdere a viitorului potenţial, precum şi o povară semnificativă a bolilor cronice atât în copilărie, cât şi mai târziu în viaţă", spune agenţia europeană.

Agenţia recomandă concentrarea pe calitatea aerului în jurul şcolilor şi a creşelor, precum şi pe facilităţile sportive şi transportul public.

Efectele încep să se manifeste înainte de naştere, expunerea mamei la poluarea aerului "fiind legată de greutatea mică la naştere şi de naşterile premature", aminteşte agenţia de mediu.

După naştere, poluarea mediului creşte riscul apariţiei mai multor probleme de sănătate (Mai multe, AICI).

Comenteaza