Știați că există cinci legume, care sunt mai sănătoase dacă le consumați gătite, decât crude?

Știați că există cinci legume, care sunt mai sănătoase dacă le consumați gătite, decât crude?

Ştim deja cât de important este să consumăm multe legume, dacă vrem să avem o viață lungă și ferită de boli.

În ciuda faptului că înțelepciunea populară ne-a lăsat să credem că legumele consumate crude sunt mai sănătoase decât cele gătite, pentru că astfel acestea și-ar pierde nutrienții, să știți că există și excepții! Iată 5 exemple care contrazic această regulă:

Morcovi.  Prepararea termică a acestora evidențiază carotenoidele pe care le conțin aceste legume, nutienții responsabili pentru culoarea portocalie, dar și pentru combaterea unor forme de cancer. Atenție, însă! Ideal ar fi să consumați morcovii fierți (de preferat întregi) și nu prăjiți. Puteți să preparați apoi cu ei un piure delicios.

Ciuperci. O ceașcă de ciuperci albe gătite conține o cantitate dublă de potasiu, zinc și magneziu, față de aceeași cantitate de ciuperci consumate crude. Și încă ceva: să știți că și ciupercile considerate comestibile conțin mici cantități de toxine, care se elimină prin procesul de gătire.  Ideal ar fi să preparați aceste legume sote, într-o tigaie antiaderentă, cu foarte puțin ulei. Pentru un supliment de aromă, puteți adăuga cimbru și usturoi.

Spanac. Este plin cu substanțe nutritive, iar dacă îl veți consuma gătit, veți absorbi mai mult calciu și fier, decât consumat crud. Motivul: spanacul conține acid oxalic, care blochează absorbția fierului și a calciului, dar care se descompune la temperaturi ridicate. Sugestie de preparare: aruncați o mână de spanac într-o oală cu apă clocotită și lăsați-l acolo timp de 1 minut, după care mutați frunzele într-un vas cu apă și gheață. Scurgeți-le apoi bine de apă și astfel le puteți folosi în omlete, supe, sau adăugate în alte feluri de mâncare.

Sparanghel.   Un studiu recent a arătat că, prin gătire, crește nivelul a șase substanțe nutritive, inclusiv antioxidanții care luptă împotriva cancerului. Pont: scufundați tulpinile de sparanghel în apă clocotită și scoateți-le din oală imediat ce capătă o culoare verde intens. Stropiți-le apoi cu suc de lămâie și puțin ulei de măsline.

Roșii. Cu roșiile, treaba este și mai clară. Fie că sunt coapte, prăjite sau fierte, s-a stabilit că temperaturile ridicate ajută la evidențierea licopenului, care a fost asociat cu rate mai scăzute de cancer și boli de inimă. Pont: în loc să serviți roșiile brute tăiate într-o salată, încercați să le coaceți puțin într-o tavă, stropite cu puțin ulei de măsline și oțet balsamic. Nu numai că vor fi mai sănătoase, dar vor avea și un gust divin!

Sursa: doctorquinn.ro

Citeste si https://doctorquinn.ro/alimente-care-ard-grasimea-in-timp-ce-dormi/

Comenteaza