Studiul care spulberă regulile de distanțare socială. Ce spun cercetătorii

Studiul care spulberă regulile de distanțare socială. Ce spun cercetătorii
| Foto: Getty images

Potrivit unui nou studiu, riscul de infectare este același dacă stai la 2 metri sau la 20 de metri distanță.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology dă peste cap tot ceea ce știai despre distanțarea socială. Ei spun că în riscul de infectare cu Covid-19 nu există nici o diferență dacă stai la interior la doi metri sau la 20 de metri.

Conform cercetătorilor, au fost omiși mulți factori care cuantifică cu exactitate riscul de transmitere în interior. Analiza lor arată că multe spații care au fost închise de fapt nu trebuie să fie, relatează alephnews.ro.

De multe ori spațiul este suficient de mare, ventilația este suficient de bună, pentru ca acele spații să opereze în condiții de siguranță chiar și la capacitate maximă, iar argumentele științifice pentru reducerea capacității în aceste spații nu sunt foarte exacte.

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat o metodă de calcul al riscului de expunere la Covid-19 într-un cadru interior, care are în vedere cantitatea de timp petrecut în interior, filtrarea și circulația aerului, imunizarea, varianta tulpini, utilizarea măștii și chiar activitate respiratorie, mâncarea, vorbitul sau cântatul.

Singura justificare s-a bazat pe studii pentru tuse și strănut. Iar purtarea măștii blochează transmiterea picăturilor provocate de acestea. Agenții patogeni călătoresc prin aer în interior atunci când oamenii vorbesc, respiră sau mânâncă.

Majoritatea persoanelor care transmit Covid sunt asimptomatice. Timpul petrecut în zona închisă este mai important decât de cât de departe ești de persoana infectată. 

Compensarea acestui risc se face prin reducerea numărului de persoane care stau în interior dar și a duratei timpului petrecut în spațiile închise. Chiar și cu măști, ca și la fumat, cei care se află în apropiere sunt puternic afectați de fumul pasiv care persistă în jurul zonei închise.

Putem ajuta prin deschiderea ferestrelor si ventilare pentru a menține aerul în mișcare și mai putem măsura nivelul de CO2 dintr-o cameră pentru a calcula riscul de infectare.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza