Testul pentru cancer al Angelinei Jolie se face şi la Cluj

Testul pentru cancer al Angelinei Jolie se face şi la Cluj
Cea mai modernă modalitate de detectare precoce a cancerului de sân, testul genetic pentru depistarea riscului, s-ar putea realiza şi la Cluj-Napoca, însă e scumpă şi nu se decontează.

 

Testul genetic pentru depistarea cancerului de sân este aproape imposibil de aplicat la Cluj din lipsa fondurilor. Deşi aparatul există la Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, kiturile necesare testării genetice necesare depistării cancerului mamar sunt foarte scumpe. Aparatul este utilizat pentru screening-urile de colon şi col uterin. Casa de Asigurări de Sănătate ori Ministerul Sănătăţii nu au bani ca să suporte din bugetul de stat posibilele screening-uri.

Din cauza kitului foarte scump necesar prelucrării datelor genetice, aparatul este utilizat pentru depistarea cancerului de colon şi de col uterin. Dacă testul genetic pe care l-a realizat şi Angelina Jolie poate fi considerat un moft la Cluj, la noi în judeţ tot în categoria fiţelor sunt incluse şi protezele mamare, care nu sunt, nici ele, decontate de stat.

La cerere, un kit pentru o singură testare pentru depistarea riscului de cancer la sân costă peste 1.000 de euro.

"Testele genetice sunt recomandate pentru pacientele care au în familie rude de gradul I cu cancer de sân, de ovar sau cel puţin o rudă sau două de gradul I şi II care au risc de mutaţii genetice - risc mai mare şi acestea pot fi făcute. Dacă sunt pozitive, sunt indicaţii de tratamente radicale cu reconstrucţie. Sunt teste cu sensibilitate foarte mare şi cu specificitate foarte bună (...) Există paciente care pot beneficia de tratamente corecte şi pot fi vindecate", a explicat, medicul oncolog Dana Grecea, de la Centrul de Tumori Mamare, care funcţionează în cadrul Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă" din Cluj.

În ultimul an, la Cluj-Napoca, au existat foarte puţine cereri pentru o astfel de testare genetică. Reprezentanţii Institutului Oncologic arată că, pentru ca analiza să fie eficientă din punct de vedere financiar, ar trebui să se testeze 50 de femei cu un singur kit, care costă peste 1.000 de euro. "Am avut doar două - trei solicitări în ultimul an şi, din cauza lipsei fondurilor, nu avem bani pentru kiturile necesare testărilor, deşi aparatura există. Pentru a fi eficienţi din punct de vedere financiar, ar trebui să avem 50 de femei care să solicite o astfel de testare. De anul viitor, vom porni screening-urile mamografice clasice. Lucrăm cu aparatura, dar în acest an ne-am orientat către screening-urile de colon şi de col uterin", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă", doctorul Florian Nicula.

De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului (DSP) Cluj arată că, în 2013, continuă screening-ul pentru depistarea cancerului de col. Ultimul program de testare a femeilor cu risc de cancer la sân s-a derulat în 2008. "În acest an nu există un program naţional de sănătate în ceea ce priveşte depistarea cancerului de sân. La ora actuală, există un program de depistare a cancerului de col uterin, care a debutat în 2012 şi care se desfăşoară până la momentul actual. Acesta a avut rezultate foarte bune. Am avut 60.000 de persoane testate în Regiunea de Nord-Vest şi au fost depistate 700 de suspiciuni", a arătat directorul DSP Cluj, Dorina Duma.

Conform statisticilor europene, România este prima în topul ţărilor din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer de col uterin. 60% din toate tipurile de cancer detectate în România sunt cazuri de cancer mamar. Bolnavele au şanse de recuperare de aproape 90% dacă boala este depistată într-un stadiu incipient. Pacientele din Cluj susţin că nu-şi permit să suporte din buzunarele proprii o testare genetică pentru determinarea riscului de cancer la sân, iar Casa judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) nu decontează un astfel de examen genetic. "Testele genetice nu se decontează, nici protezele mamare", a declarat, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj, Crina Grozav.

Societatea Română de Cancer (SRC) solicită instituţiilor statului - Ministerul Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CAS) să intervină în lupta pacientelor cu cancerul la sân. "Înţelegem că nu sunt bani, dar sunt probleme medicale serioase şi multe femei nu-şi permit o proteză de 300 de lei. Multe din ele ajung la noi cu săculeţi de orez, sau vată în loc de sân. Ştim că banii sunt puţini, dar protezele trebuie decontate. E important să se introducă şi screening-urile pentru cancerul la sân, pentru că până acum nu a fost un program de screening în adevăratul sens al cuvântului, iar în acest caz e o luptă contra-cronometru. Pacientele nu au timp să aştepte", a arătat, Adriana Melnic, directorul SRC.

România se află peste media europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului mamar. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, mortalitatea în România era de 27,5 la 100.000 de femei, la finele lui 2012, faţă de 24,30 în UE.

 

Comenteaza