Toate spitalele din subordinea CJ Cluj au Unităţi de Transfuzie Sanguină autorizate

Toate spitalele din subordinea CJ Cluj au Unităţi de Transfuzie Sanguină autorizate
Toate spitalele aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) au primit autorizaţie de funcţionare pentru Unităţile de Transfuzie Sanguină (UTS).

Este vorba despre Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (secţia chirurgie I şi compartimentul ATI), Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul Clinic de Recuperare şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, care a primit recent avizul Ministerului Sănătății.

Înființată în cadrul Compartimentului de Terapie Intensivă, noua structură UTS a Spitalului de Boli Infecțioase dispune de aparatură și echipamente specifice, respectiv echipamente de stocare a sângelui și a componentelor sanguine, echipamente de stocare a probelor biologice ale pacienților cu sistem de monitorizare a temperaturii și ventilație, dispozitive pentru dezghețarea plasmei, respectiv pentru încălzirea sângelui, centrifuge, reactivi, genți de transport al sângelui, containere pentru deșeuri biologice și contaminate.

„Obținerea acestui aviz din partea Ministerului Sănătății marchează un moment extrem de important, cel în care spitalele aflate sub autoritatea Consiliului Județean s-au conformat pe deplin celor mai exigente standarde în domeniu și pot realiza transfuzii sanguine în condiții optime, dispunând totodată de o capacitate de stocare a sângelui considerabil crescută", a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Trebuie menţionat faptul că Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, fiind o unitate medicală ce tratează boli psihice cronice, nu necesită UTS.

Conform unui raport al Ministerului Sănătăţii, dat publicităţii în luna august, în România funcţionau 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie. 18 se aflau în judeţul Cluj: 10 publice şi 8 private. VEZI LISTA AICI.

La acel moment, doar şapte spitale din judeţ aveau unităţi de transfuzii autorizate, dintre care patru figurau în municipiul Cluj-Napoca:

Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu

Institutul Oncologic Ioan Chiricuţă, str. 21 Decembrie

Institutul Oncologic Ioan Chiricuţă, str. Republicii

Spitalul Municipal Câmpia Turzii

Spitalul Municipal Dej

Spitalul Orăşenesc Huedin

Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca

Aceste date au fost făcute publice în contextul cazurilor de transfuzii greşite la două spitale din Bucureşti.

Termenul nenegociabil pentru autorizarea UTS-urilor aflate pe "lista neagră" a Ministerului Sănătăţii este 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi.

 

Comenteaza