Tratament pentru veruci sau negi: de ce nu ar trebui să ignorăm aceste afecțiuni?

Tratament pentru veruci sau negi: de ce nu ar trebui să ignorăm aceste afecțiuni?

Printre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii, fără a fi canceroase și fără a prezenta un pericol imediat pentru sănătatea noastră, verucile (negii) nu ar trebui să fie neglijate.

Când virusul papiloma uman (HPV - human papilomavirus) pătrunde în organismul nostru prin intermediul unor leziuni ale pielii, apare o infecție și o creștere rapidă a stratului exterior al acesteia. Astfel de excrescențe ale pielii sunt ceea ce numim negi sau veruci. Deși în mod normal dispar de la sine după o perioadă de timp, verucile reprezintă o afecțiune contagioasă a pielii. Acestea se pot răspândi nu doar în alte zone ale corpului, ci și la alte persoane - motiv pentru care este important să le acordăm atenție, să implementăm un tratament adecvat, să prevenim răspândirea și agravarea lor.

De ce apar și cum se transmit verucii?

În timp ce oricine poate să dezvolte negi, anumite persoane sunt mai predispuse să fie infectate: copiii și adolescenții, persoanele care au obiceiul să-și roadă unghiile, precum și cei cu un sistem imunitar slăbit. Verucile se transmit fie prin contact direct cu o persoană care are deja negi și o leziune la suprafața pielii (o tăietură, de exemplu), fie prin contact indirect cu persoane afectate (folosirea în comun a hainelor, încălțămintei, prosoapelor etc).

Simptome și tipuri de veruci

În funcție de aspectul și de zona corporală în care apar, iată câteva tipuri de veruci:

  • Veruci comune sau „vulgare” » Cauzate de HPV2, verucile vulgare sunt mai frecvente la nivelul mâinilor și al degetelor. Se simt ca niște umflături tari, iar dacă sunt localizate periunghial sau subunghial pot deveni dureroase.
  • Veruci plantare sau negii de pe tălpi prezintă, de asemenea, durere. Dezvoltându-se adesea în interior, din cauza presiunii cauzate de mers, verucile plantare sunt mai dificil de tratat.
  • Veruci plane sau juvenile » Având dimensiuni reduse, apar cel mai frecvent în zona feței, dar și pe brațe sau picioare, cu precădere la copii și tineri.
  • Veruci filiforme » de culoarea pielii, apar în special la nivelul ochilor și al gurii, având culoarea pielii și o formă lunguiață.

Cum se tratează verucii și de ce nu ar trebui ignorate aceste afecțiuni?

Deși majoritatea negilor trec de la sine după o perioadă de timp, fără tratament, medicii dermatologi recomandă tratamentul acestora în anumite situații. Dacă verucile nu dispar în câteva luni, dacă dor sau se înmulțesc, se poate stabili un tratament eficient pentru îndepărtarea lor.

Conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD), cele mai frecvente tratamente pentru veruci, recomandate de medicii dermatologici, sunt:

Crioterapie - înghețarea verucilor cu azot lichid sau cu zăpadă carbonică și îndepărtarea lor. Acest tratament necesită proceduri repetate, însă nu este foarte dureros.
Electrocauterizare și chiuretaj - „arderea” verucilor este, de asemenea, o alternativă, alături de chiuretarea acestora.
Excizie
Peeling chimic (cu aplicare de acid salicilic sau glicolic)
Tratament cu laserul - ca soluție modernă, non-invazivă și rapidă (doar 1-2 ședințe sunt necesare), tratamentul verucilor se poate realiza și cu ajutorul laserului. Acesta țintește și coagulează vasul din derm care „hrănește” veruca. Odată acesta coagulat, veruca dispare.

Nu există un tratament definitiv pentru virusul care cauzează apariția verucilor. Acestea pot reveni oricând, în aceeași zonă sau într-un loc nou. Dacă virusul reușește să se răspândească pe piele înainte ca verucii să fie tratați, cel mai probabil va genera alți veruci. Așadar, cea mai bună metodă de prevenție rămâne vizita la medicul dermatolog și stabilirea unui tratament pentru veruci cât mai curând.

Comenteaza