UE vrea ca două vaccinuri pentru prevenirea cancerului să fie utilizate la scară mai mare

UE vrea ca două vaccinuri pentru prevenirea cancerului să fie utilizate la scară mai mare

Comisia Europeană a recomandat o serie de măsuri pe care ţările din Uniunea Europeană ar trebui să le adopte pentru a creşte gradul de utilizare a două vaccinuri care previn infecţiile virale ce pot provoca cancer.

Cele două vaccinuri au fost create împotriva papilomavirusurilor umane (HPV) care pot cauza multe tipuri de cancer, inclusiv cancer cervical, şi împotriva hepatitei B (HBV), care poate duce la cancer hepatic.

Ca parte a Planului European de Învingere a Cancerului, UE doreşte ca ţările sale membre să ajungă la o vaccinare împotriva HPV de 90% pentru fete până în 2030 şi la o creştere importantă a ratelor de vaccinare pentru băieţi.

"Multe state membre se află mult sub pragul de 50% de vaccinare anti-HPV pentru fete, cu date limitate care sunt disponibile pentru băieţi şi tinerii adulţi, şi există o absenţă semnificativă de date cu privire la rata de vaccinare împotriva HBV", a precizat Comisia Europeană într-un comunicat, adăugând că aceasta din urmă este de doar 1% în anumite ţări, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Pentru a-şi atinge ratele de acoperire vaccinală, UE le recomandă ţărilor membre să asigure vaccinarea gratuită sau complet rambursabilă, să stabilească obiective privind vaccinarea băieţilor şi să îmbunătăţească comunicarea şi accesul.

Vaccinurile împotriva HPV autorizate în UE sunt produse de GlaxoSmithKline şi Merck&Co.

Comenteaza