UMF Cluj lansează un sistem inovator de neuroreabilitare: "O nouă speranță pentru pacienții afectați de accidente vasculare cerebrale"

UMF Cluj lansează un sistem inovator de neuroreabilitare: "O nouă speranță pentru pacienții afectați de accidente vasculare cerebrale"
| Foto: UMF Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca împreună cu Universitatea Radboud din Olanda, în calitate de parteneri în cadrul alianței The Neurotech EU și cu sprijinul Ministerului Sănătății, lansează un proiect inovator, un nou sistem de neuroreabilitare, care utilizează tehnologii de vârf precum inteligența artificială, realitatea virtuală și realitatea augmentată.

"O nouă speranță pentru pacienții din România afectați de accidente vasculare cerebrale!
Universitatea noastră, împreună cu Universitatea Radboud din Olanda, în calitate de parteneri în cadrul alianței The Neurotech EU și cu sprijinul Ministerului Sănătății, lansează un proiect inovator: un nou sistem de neuroreabilitare, care utilizează tehnologii de vârf precum inteligența artificială, realitatea virtuală și realitatea augmentată", a anunțat Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" Cluj-Napoca .

Inițiativa deservește obiectivele Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, proiect aflat în curs de finalizare la nivelul comisiilor de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății.

“Acest sistem inovator de neuroreabilitare va fi pus la dispoziția profesioniștilor din sistemul nostru de sănătate și, mai important, pacienților care suferă de dizabilități în urma accidentelor vasculare cerebrale”, a precizat universitatea clujeană.

Astfel, începând cu ultimul trimestru al acestui an, pacienții vor avea acces la intervenții specializate de neuroreabilitare prin intermediul unor jocuri.

Intervențiile vor fi disponibile atât în cadrul secțiilor de spital și ambulatoriilor de specialitate, cât și la domiciliul pacienților, care pot utiliza dispozitivele personale, precum telefoanele și tabletele.

Premisele pentru demararea acestei inițiative au fost stabilite miercuri, 13 septembrie, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanții UMF Cluj -prof. dr. Dafin Fior Mureșanu și dr. Ștefan Strilciuc, coordonatorul proiectului NeurotechEU -, prof. dr. Paul Verschure, de la Universitatea Radboud, și ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Comenteaza