Un nou vaccin împotriva HPV a fost confirmat pentru a fi utilizat ca doză unică
- Scris de Ziua de Cluj
- 08 Oct 2024, 13:21
- Sănătate
- Ascultă știrea
Un al patrulea produs de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV), precalificat de OMS, a fost confirmat pentru utilizare într-un program cu doză unică.
Decizia este luată pe baza unor noi date despre acest produs care îndeplinesc setul de criterii stabilite de recomandările din 2022 ale OMS, se arată într-un comunicat de presă. Acesta este un pas extrem de important, care va contribui la îmbunătățirea furnizării de vaccinuri împotriva HPV, iar astfel acest vaccin va ajunge la mai multe fete, pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin.
„Spre deosebire de majoritatea formelor de cancer, avem capacitatea de a elimina cancerul de col uterin, împreună cu inechitățile sale. Prin includerea unei noi opțiuni pentru schema de vaccinare împotriva HPV într-o singură doză, am făcut un pas important, suntem mai aproape de momentul în care cancerul cervical va deveni istorie”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Peste 95% din cele 660.000 de cazuri de cancer de col uterin care apar la nivel global, în fiecare an, sunt cauzate de HPV (virusul papiloma uman). La fiecare două minute, o femeie moare la nivel global din cauza acestei boli prevenibile, iar 90% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și mijlocii. Dintre cele 20 de țări afectate cel mai tare de cancerul de col uterin, 19 sunt în Africa.
Un număr tot mai mare de produse vaccinale s-au precalificat inițial pentru schema de vaccinare în două doze, mai arată OMS, iar acestea pot fi acum folosite într-o schemă cu doză unică.
Indicația de utilizare în doză unică pentru acest vaccin nou, Cecolin, este inclusă în a doua ediție a unui document tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății ce conține informații pentru alegerea produsului vaccinal împotriva HPV.
La fel ca în cazul altor medicamente și altor vaccinuri, când există date care să susțină utilizarea modificată a respectivului produs, pe baza unui beneficiu clar pentru sănătatea publică, organizațiile care reglementează și emit recomandări din domeniul sănătății publice pot recomanda utilizarea „off-label” până când un producător adaugă această utilizare modificată pe eticheta produsului său.
Infecţia cu HPV, cea mai frecventă infecţie cu transmitere sexuală
Virusul Papilloma Uman (HPV) este un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecția cu HPV provoacă aproximativ 67.500 de cancere anual.
în marea lor majoritate, infecţiile cu HPV se vindecă de la sine, fără urmări, însă în anumite cazuri acestea devin persistente şi pot produce leziuni cu evoluţie malignă.
Infecţia persistentă cu HPV este asociată cu apariţia cancerului de col uterin şi alte cinci tipuri de cancer: cancer anal - în peste 90% din cazuri, cancer orofaringian - 1 din 3 cazuri, cancer vaginal - în 4 din 5 cazuri, cancer vulvar - aproximativ jumătate din cazuri, cancer penian - peste 50%.
Vaccinarea împotriva HPV se poate face în regim compensat în România:
- 100% pentru fete şi băieţi cu vârsta între 11 și 18 ani (19 ani neîmpliniți) - Pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate
- 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani - Pe baza unei reţete compensate eliberată de medici de toate specialitățile, aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate.