Un simplu test de sânge poate detecta dacă persoana riscă să facă un infarct în următoarea perioadă

Un simplu test de sânge poate detecta dacă persoana riscă să facă un infarct în următoarea perioadă

Rezultatele unui test standard de sânge și un instrument online, puteți afla dacă aveți un risc crescut de a suferi un atac de cord în termen de șase luni.

Folosind rezultatele unui test standard de sânge și un instrument online, puteți afla dacă aveți un risc crescut de a suferi un infarct miocardic (atac de cord) în termen de șase luni. Instrumentul a fost dezvoltat de un grup de cercetători de la Universitatea Uppsala, din Suedia, în speranța de a crește motivația pacienților de a-și schimba stilul de viață.

Cercetătorii conduși de profesorul Johan Sundström de la Universitatea Uppsala au descoperit că atacurile de cord pot fi estimate cu ajutorul unui test de sânge standard, potrivit unui comunicat al universității.

Potrivit cercetătorilor, factorii de risc au fost verificați anterior în cadrul unor studii care implicau o urmărire de cinci până la zece ani, în care pot fi identificați doar factorii care sunt stabili în timp.

„Cu toate acestea, știm că perioada imediat înainte de un infarct miocardic este foarte dinamică. De exemplu, riscul unui atac de cord se dublează în luna de după un divorț, iar riscul unui eveniment cardiac fatal este de cinci ori mai mare în săptămâna de după un diagnostic de cancer”, spune Sundström, care este cardiolog și profesor de epidemiologie la Universitatea Uppsala, scrie 360medical.ro.

Împreună cu alți cercetători europeni, medicul suedez a pornit de la ipoteza că mai multe procese biologice importante sunt active în lunile dinaintea unui infarct și că acestea ar putea fi detectate cu ajutorul unui simplu test de sânge.

Grupul de cercetare a avut acces la probe de sânge de la aproape 170.000 de persoane fără boli cardiovasculare din șase cohorte europene.

În decurs de șase luni, 420 dintre ele au suferit primul lor infarct. Sângele acestora a fost apoi comparat cu cel de la aproape 1600 de membri sănătoși din cohortele de cercetare.

Au fost identificate aproximativ 90 de molecule care au fost legate de riscul unui prim infarct miocardic.

„Probele care sunt deja prelevate acum în sistemul de sănătate sunt suficiente pentru a estima acest risc. Sperăm că acest lucru va crește motivația oamenilor de a-și lua medicamentele preventive sau de a se lăsa de fumat, de exemplu”, spune dr. Sundström.

Cercetătorii au dezvoltat, de asemenea, un instrument online simplu prin care oricine poate afla care este riscul de a suferi un infarct miocardic în termen de șase luni.

Oamenii de știință vor studia acum cele aproximativ 90 de molecule noi pentru a le înțelege mai bine și pentru a vedea dacă există posibilități de tratament.

Cercetarea a fost publicată luni, în revista Nature Cardiovascular Research.

Comenteaza