Un tratament vechi de 100 de ani, posibil antidot împotriva COVID

Un tratament vechi de 100 de ani, posibil antidot împotriva COVID

Un studiu recent arată că un tratament vechi de 100 de ani poate inhiba infecția cu SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia de Covid.

O echipă de cercetători de la Institutul Politehnic Rensselaer, din New York, a descoperit că suramina, un medicament vechi de 100 de ani, care se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și care a fost sintetizat în 1916 împotriva bolii africane a somnului, fiind încă utilizat pentru a trata tripanosomiaza africană, inhibă infecția cu SARS-CoV-2, scrie 360medical.ro.

„Suramina se leagă de receptorul de legare a enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) și de situsurile de legare a sulfatului de heparan (HS) – o moleculă de zahăr prezentă pe suprafețele celulare de pe domeniul de legare a receptorilor (RBD) al proteinei virale spike (S) in vitro”, a declarat Jonathan S. Dordick, profesor la Institutul de Inginerie Chimică și Biologică, din cadrul Institutului Rensselaer.

„Atât ACE2, cât și heparan sulfatul ajută coronavirusul să infecteze celulele. Prin urmare, suramina este foarte promițătoare ca tratament împotriva Covid-19″, a precizat cercetătorul.

„Suramina și alte molecule polisulfurate, care vizează legarea proteinei S, ar trebui să fie explorate în continuare pentru potențialul lor de a inhiba infecția cu SARS-CoV-2″, a mai spus Dordick.

El a precizat că, pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 continuă să evolueze, pare să obțină o afinitate și mai mare pentru heparan sulfatul celulelor țintă, ceea ce face ca suramina să fie și mai eficientă în blocarea acestei interacțiuni.

Se presupune că acesta este motivul pentru care suramina este mai eficientă în fața variantei omicron decât împotriva delta sau a proteina S originale (de tip sălbatic).

Studiile ulterioare, spun cercetătorii, ar putea demonstra eficacitatea suraminei ca terapie împotriva Covid-19 sau ca profilaxie post-expunere, prin intermediul unui spray nazal.

Comenteaza