Val de viroze în România! Cum să îți întărești imunitatea?

Val de viroze în România! Cum să îți întărești imunitatea?
| Foto: Getty Images

România se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani. În acest context, o imunitate bună ne poate ajuta sau chiar feri de boală.

Sistemul imunitar... parcă ne gândim la el mai ales în sezonul rece, când apar frecvent răceli și viroze. Așa este, am dori cu toții să știm că putem trece printre viruși și bacterii fără griji pentru că avem un scut, o "imunitate de fier".

Dar ce este imunitatea și cum o putem întări?

Sistemul imunitar este format din celule sau anticorpi care au capacitatea de a asigura protecție împotriva agresorilor. Agenții patogeni care intră în contact cu organismul sunt distruși de aceste celule sau memorați de sistemul imunitar cu scopul de a-i putea înfrunta prompt data viitoare.

Atunci când sistemul imunitar este slăbit, nu mai are puterea de a proteja organismul de acești agenți patogeni și astfel, apar diferitele boli.

Pentru ca organismul să fie întotdeauna protejat, este important ca sistemul imunitar să funcționeze corect. În acest sens, este nevoie de un stil de viață echilibrat. Adică de o alimentație sănătoasă, de odihnă și de activitate fizică constantă.

Iată câteva recomandări de la specialiști pentru întărirea sistemul imunitar:

Ai grijă la alimentație și hidratare! Mănâncă fructe și legume proaspete, evită onsumul de alimente de tip fast-food, de alcool și tutun. Pune accent pe consumul de alimente cu conținut ridicat de vitamina C - citrice, broccoli, ardei, fructe de pădure, dar și pe cele care au capacitatea de a ține la distanță agenții infecțioși - ceapă, usturoi, iaurturi naturale, miere de albine.

Nu uita de alimentele fermentate! Au un conținut ridicat de bacterii probiotice, care sunt esențiale pentru echilibrul florei intestinale, care joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar.

Stai, în schimb, cât mai departe de zahăr! Studiile arată că poate deteriora funcțiile imunitare cu până la 50%, ceea ce înseamnă că organismul nu mai este capabil să lupte împotriva agenților patogeni.

Fă mișcare! Mișcarea ajută la susținerea sistemului imunitar, reduce riscul de apariție al bolilor și întârzie modificările care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Așa că nu uita să aloci cel puțin 30 minute pe zi pentru activitate fizică, fie că este vorba de înat, exerciții fizice în sală sau doar de plimbări în aer liber.

Dormi cât trebuie! Specialiștii spun că riscul de infecții în rândul adulților este mai mare atunci când nu dorm suficient. Pe termen lung, lipsa somnului și a odihnei poate duce la apariția unor boli precum diabet, depresie, boli cardiovasculare sau neurodegenerative. Conform spuselor medicilor, adulții au nevoie de aproximativ 7 ore de somn, adolescenții de 8-10 ore, iar bebelușii între 12 și 16 ore.

Suplimente pentru creșterea imunității. Farmaciile gem de suplimente, naturale sau nu, pentru creșterea imunității, dar, cel mai bine ar fi să întreabi un medic înainte să începi un astfel de tratament...

Și... nu te stresa! S-a demonstrat că stresul influențează sistemul imunitar, așa că mai lasă grijile! Dacă pe termen scurt stresul poate încetini vindecarea unei boli, pe termen lung îți poate "roade" imunitatea.

 

Comenteaza