Vitamina D luptă cu COVID-19. Fortifică sistemul imunitar şi ajută în caz de infecţie

Vitamina D luptă cu COVID-19. Fortifică sistemul imunitar şi ajută în caz de infecţie
| Foto: digi24.ro

Specialiștii în sănătate susțin că suplimentarea alientelor debază cu Vitamina D previne infecția cu SARS-CoV-2. 

Specialiştii în sănătate din Marea Britanie atrag atenţia cu privire la deficienţa de vitamina D, de care suferă aproape jumătate din populaţia ţării. Din cauza lipsei soarelui, principalul furnizor de vitamina D în organism, specialiştii recomandă suplimentele din septembrie până în martie. Însă, pentru a se asigura că toţi primesc doza necesară, cel mai bine ar fi ca vitaminele să fie introduse în compoziţia alimentelor de bază, precum laptele şi pâinea.

Din lipsă de vitamina D, organismul este mult mai predispus la infecţii, conform studiilor. Săptămâna trecută, cercetătorii din Spania au ajuns la concluzia că 82% din pacienţii internaţi cu coronavirus (dintr-un eşantion de 216 participanţi), sufereau de o deficienţă de vitamina D.

Practica introducerii de vitamine în compoziţia alimentelor de bază şi accesibile este des întâlnită în ţări precum Finlanda, Suedia, Australia şi Canada. În Marea Britanie, însă, Departamentul de Sănătate Publică a respins astfel de iniţiative de peste 10 ani. Unele alimente, precum cerealele şi ciupercile, sunt deja îmbogăţite cu vitamina D.

Şi făina albă, în Marea Britanie, este îmbogăţită cu un complex de vitamina B. Un studiu realizat în anul 2019, de Universitatea din Birmingham şi condus de Magda Aguiar, arată că numărul persoanelor care suferă de deficienţă de vitamina D ar putea scădea cu 25%, dacă, de exemplu, făina ar fi îmbogăţită cu un complex de vitamina D. Doctorul Dareth Gavies este de părere că o astfel de iniţiativă are nevoie de o planificare atentă.

”Trebuie alese foarte atent alimentele pe care ne hotărîm să le imbunătăţim, să le adăugam vitamine. În opinia mea, da, vitamina D fortifică sistemul imunitar şi ajută în caz de o infecţie”. Profesorul Adrian Martineau, specialist în infecţii respiratorii la Universitatea Regina Maria, din Londra, s-a alăturat studiului şi conduce studiile clinice pe bolnavii de COVID-19. El urmăreşte să vadă dacă nivelul vitaminei D din organism influenţează sau nu evoluţia infecţiei cu SARS-CoV-2. Întregul program de studiu va urmări evoluţia a peste 5.000 de participanţi, pe toată perioada iernii.

Comenteaza