400 de milioane de lei la Rabla pentru becuri. Românii vor primi vouchere pentru becuri cu led, care reduc consumul cu până la 70%

400 de milioane de lei la Rabla pentru becuri. Românii vor primi vouchere pentru becuri cu led, care reduc consumul cu până la 70%

Guvernul alocă 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla pentru becuri', prin care cetăţenii vor primi vouchere la achiziţionarea unor becuri noi cu led, mai performante din punct de vedere al consumului de energie electrică.

Guvernul a alocat 400 de milioane de lei pentru ca românii să poată să își înlocuiască becurile din casă cu unele cu led și alte 500 milioane lei pentru înlocuirirea becurilor şi lămpilor vechi de la iluminatul public stradal.

"O altă hotărâre de guvern importantă este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Practic, este acea hotărâre de guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică, de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi, asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri noi cu led, mai performante şi economice. Practic, îl putem numi programul 'Rabla pentru becuri'", a anunţat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern de marţi.

Totodată, comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, care constă în alocarea sumei de 500 milioane lei pentru înlocuirea lămpilor vechi cu altele pe bază de led.

Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Referitor la programul 'Rabla pentru becuri', ministrul Mediului a spus că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la "Rabla pentru electrocasnice".

"Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70%, şi cu acel voucher şi becul vechi predat poate să achiziţioneze becuri noi, care reduc consumul semnificativ în gospodărie", a afirmat Tanczos Barna.

Comenteaza