August, ultima lună în care se mai poate cumpăra vechime în muncă. Documentele necesare/ Cum afli data la care ieşi la pensie

August, ultima lună în care se mai poate cumpăra vechime în muncă. Documentele necesare/ Cum afli data la care ieşi la pensie
| Foto: Arhiva

Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până la sfârşitul lunii august 2023.

Persoanele care nu au suficientă vechime pentru a se pensiona pot cumpăra de la stat vechime, atât retroactiv, 6 ani în urmă, în care nu au fost asigurate, cât și vechime de acum înainte, care se plătește lunar, în baza unui contract care se încheie cu Casa de Pensii.

Așadar, clujenii care nu au vechimea în muncă necesară în acest moment, adică până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent, mai pot cumpăra vechime doar până la finalul acestei luni, data-limită fiind 31 august 2023.

Legislația prevede, în prezent, o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

Senatorii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care românii pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie. Termenul inițial de 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit cu doi ani, până în 2023, în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților, scrie antena3.ro.

Cum se cumpără vechimea în muncă

Pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei Teritoriale de Pensii de care aparţineţi, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.

Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:

- Carte de identitate original + copie

- Dosar carton cu șină

- Formular deschidere contract în două exemplare

- Declarație protecție date

- Declarație pe propria răspundere

- În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.

Cum afli când te poți pensiona

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării.

1. Intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro

2. Accesaţi rubrica "Când mă pot pensiona?"

3. Completaţi acolo data naşterii, sexul dvs şi introduceţi cifrele sau literele din imagine. Apoi, apăsaţi butonul Calculează

Vi se afişează apoi o casetă cu data de pensionare şi stagiul minim pentru pensia de limită de vârstă, pensia anticipată sau pensia anticipată parţial.

Comenteaza