Clujul este mai bogat cu încă un titlu de Tezaur Uman Viu! Cine este meșterul fierar Simionu Florii

Clujul este mai bogat cu încă un titlu de Tezaur Uman Viu! Cine este meșterul fierar Simionu Florii
| Foto: Facebook.com/Traditii Clujene

Fierarul aduce cel de-al 10 titlu de Tezaur Uman Viu pentru județul Cluj. Aceste distincții onorează contribuția îmsemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial.

Județul Cluj este mai bogat cu încă un titlu de Tezaur Uman Viu, acordat de Ministerul Culturii pentru 2023, transmit reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Este vorba de Simion Drînda din satul Măguri, comuna Măguri-Răcătău, meșter care a practicat fierăritul întreaga sa viață, fiind zeci de ani principalul căuaci pe raza celei mai întinse comune clujene.

Dosarul de candidatură a fost depus de echipa de cercetare a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, in urma unor vizite în atelierul căuaciului, beneficiind de sprijinul Marianei Pleșa, de la Primăria din Măguri-Răcătău.

Simionu Florii, așa cum este cunoscut în zonă, are 72 de ani și provine dintr-o familie de fierari, tatăl și bunicul patern practicând aceeași meserie. A crescut ajutând și învățând de mic în atelierul tatălui său, iar din 1975 (adică la 25 de ani) și-a deschis propria fierărie în care a lucrat intensiv până acum câțiva ani.

Fierarul aduce cel de-al 10 titlu TUV pentru Cluj. Aceste distincții onorează contribuția îmsemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial.

Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de TEZAUR UMAN VIU următoarelor 12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial:

1. Chirteș Petruț (Mureș), domeniul: prelucrarea lemnului;
2. Ciocoiu Elena (Iași), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții;
3. Ciubotărița Constantin (Botoșani), domeniul: prelucrarea pieilor și blănurilor - argăsit, cojocărit, curelărit;
4. Drînda Simion (Cluj), domeniul: prelucrarea metalelor-fierărit;
5. Grosoș Emilia Zamfira (Satu Mare), domeniul: port, producerea îmbrăcăminții, podoabe;
6. Iosifaru Marilena (Argeș), domeniul: alte elemente de PCI – Universul copilăriei;
7. Mecleș Dumitru (Maramureș), domeniul: măcinat cereale;
8. Olteanu Gheorghe (Iași), domeniul: spiritualitate – activități ludice;
9. Rîza Francisc Vasile (Mureș), domeniul: spiritualitate - cântăreț de muzică instrumentală la vioară;
10. Țeavă Moise (Prahova), domeniul: spiritualitate - cântăreț (neprofesionist) de muzică instrumentală (individual);
11. Țîrliman Ileana (Botoșani), domeniul: prelucrarea fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână;
12. Vasile Constantin (Argeș), domeniul: spiritualitate - cântăreț (neprofesionist) de muzică vocală și instrumentală.

Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Comenteaza