Continuă protestele din Sănătate. Sindicaliștii strâng semnături și amenință cu greva generală

Continuă protestele din Sănătate. Sindicaliștii strâng semnături și amenință cu greva generală
| Foto: Federația “Solidaritatea Sanitară”

Membrii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" continuă programul de proteste prealabile declanșării grevei generale şi pichetează joi Ministerul Finanţelor şi Camera Deputaţilor.

Sindicaliștii pichetează Ministerul Finanţelor în intervalul orar 11,00 - 12,30, iar de la ora 12,45 protestul se mută la Camerea Deputaţilor.

"Vor fi 300 de membri de sindicat din toată ţara. Protestele sunt parte din seria de proteste pe care am declanşat-o, care se va încheia pe 11 martie din faţa Guvernului. Fiecare zi care se scurge de aici încolo şi în care Guvernul nu invită Federaţia Solidaritatea Sanitară la negocieri din punctul nostru de vedere este o zi prin care ne apropiem de greva generală. Are această obligaţie (n.r. Guvernul), este conform cu Legea dialogului social. Din 31 ianuarie ar fi trebuit ca în termen de zece zile să invite iniţiatorul, adică Federaţia Solidaritatea Sanitară, la negocieri. Suplimentar trebuia să publice şi pe site-ul propriu notificarea pe care le-am trimis-o vizavi de acest tip de grevă, de intenţia de a desfăşura acest tip de grevă", a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predică.

Potrivit acestuia, Federaţia va organiza noi pichetări săptămâna viitoare, care vor fi urmate de sesizări către parlamentarii români, iar apoi mitingul din 11 martie.

"Săptămâna viitoare avem din nou pichetări. O să urmeze o campanie de sesizare a parlamentarilor în teritoriu, după care mitingul din 11 martie. După mitingul din 11 martie toţi liderii de sindicate componente ale federaţiei se întrunesc, adunăm numărul de semnături şi decidem propriu zis vizavi de grevă", a spus Predică.

În ceea ce priveşte participarea Sanitas la grevă, vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" a răspuns: "Aici este într-adevăr o problemă, în sensul că pentru ca greva să fie propriu zis eficientă, pentru ca să avem succes în negocieri, să câştigăm cât mai mult, atunci este necesar ca cel puţin 50% plus unu dintre salariaţi să îşi dea semnătura şi să participe la grevă. Aceste procent este unul care prin cumularea semnăturilor celor două federaţii - Solidaritatea Sanitară şi Sanitas - ar fi fost atinse. La momentul actual Federaţia Sanitas, cel puţin din declaraţiile publice, nu continuă protestele. Nu ştiu să vă spun sincer dacă la un moment dat se vor alătura şi ei pe linia protestelor. Dacă o vor face, atunci cele două federaţii împreună îndeplinesc această condiţie şi prin urmare greva va fi declanşată de cele două federaţii împreună".

Revendicările Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" vizează o creştere "reală" a veniturilor salariale şi "nu doar a veniturilor din salariile de bază, aşa cum arată la acest moment oferta guvernului".

"Legitimitatea revendicărilor noastre este conformă cu aşteptările angajaţilor şi este confirmată inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna decembrie 2023): câştigul salarial mediu pe economie - 5.079 lei, câştigul salarial mediu în Sănătate şi Asistenţă Socială - 4.669 lei. (...) În această perioadă, în care protestele noastre continuă, angajaţii din sănătate încep să descopere şi adevărata valoare a creşterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturaşi efectul creşterii salariilor de bază cu 5%, acordate începând cu 1 ianuarie 2024. Spre exemplu, pentru angajaţii din secţiile cu condiţiile cele mai grele de muncă, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea creşterii veniturilor salariale începând cu 1 ianuarie 2024 este situată între 2% şi 2,5%", susţin cei de la Federaţia "Solidaritatea Sanitară".

Printre revendicările federaţiei se numără creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024, acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.

De asemenea, alte revendicări se referă la adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată, finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13, adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

Comenteaza