Răzvan Burleanu, pentru ZIUA de CLUJ: „Felgueiras şi Lemnaru sunt preferaţii mei”. Ce părere are despre o fuziune "U" - CFR

Răzvan Burleanu, pentru ZIUA de CLUJ: „Felgueiras şi Lemnaru sunt preferaţii mei”. Ce părere are despre o fuziune
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a acordat un interviu, la final de 2014, cotidianului ZIUA de CLUJ, în care vorbeşte despre mandatul său, despre echipa naţională, Liga I şi despre Cluj.

Răzvan Burleanu, preşedintele federaţiei, este mai tânăr decât Sânmărtean. Sau decât Cristocea, de la „U", dacă vreţi. Oamenii din fotbal i-au pus în braţe sarcina de a face reformă, de a recredibiliza un sport confruntat cu numeroase acuzaţii de blat şi cu probleme financiare. Se vede că „mişcă" deja lucrurile, chiar dacă mandatul său a început într-o permanentă şicană cu ex-ul Mircea Sandu. Burleanu are probabil defecte, mai ales dacă e să ascultăm criticile ce vin din cercul fraţilor Becali, însă şi multe calităţi. Eu am descoperit la el bunacuviinţă şi modestia. Mi-a răspuns la întrebările acestui interviu fără aroganţă, exact ca în februarie - la Realitatea TV Cluj, în campania sa electorală - pe vremea când nimeni nu îi dădea vreo şansă în faţa lui Gică Popescu.

- Sunteţi de nouă luni la cârma federaţiei. Care consideraţi că este cea mai importantă realizare a Dvs? Dar principalul eşec?

- Cea mai importantă realizare o constituie alcătuirea și structurarea unei echipe profesioniste și dedicate  alături de care să pot împlini tot ce mi-am propus. Nu cred că există vreun eșec major, am însă o mare mâhnire: nu toate lucrurile pe care le proiectăm se întâmplă atât de repede pe cât ne-am dori. Însă, doar cei care construiesc atent la început pot avea, pe termen lung, avantajul unor baze solide.

- Care este feedback-ul de la FIFA şi UEFA: am pierdut sau am câştigat la capitolul imagine externă, după instalarea Dvs şi plecarea lui Mircea Sandu?

- Schimbarea decisă de membrii Federației prin votul lor din luna martie reprezintă, în mod cert, un câștig prin prisma imaginii fotbalului românesc la UEFA și FIFA. Am simțit personal acest feed-back, în cel mai concret mod cu putință, la întâlnirile private cu președinții celor două instituții, domnii Michel Platini și Sepp Blatter. Apoi, din partea altor decidenți extrem de importanți din cadrul UEFA și FIFA, cu ocazia adunărilor generale ale celor două foruri fotbalistice. Nu în ultimul rând, un feed-back puternic și pozitiv resimt constant în fiecare relație de parteneriat și colaborare din cele pe care le-am stabilit cu mulți dintre președinții federațiilor europene. Am câștigat încredere, seriozitate, prestanță. Ne-am detașat de imaginea revolută a unei instituții obtuze și nefuncționale.

- Credeţi că Gică Popescu mai are şanse, obiectiv vorbind, să candideze în viitor la un mandat de preşedinte FRF? Dacă aţi fi Klaus Iohannis, l-aţi graţia?

- Nu pot să apreciez șansele nimănui în contextul sugerat. Federația Română de Fotbal este condusă pe un drum bun și începe să se contureze ca o instituție modernă și eficientă. Nu îmi pot permite să accept exerciții de imaginație în care subiectul îl constituie libertatea sau lipsa libertății unui om.

- În campania prin ţară, înainte de a fi ales, Dvs. aţi afirmat că îl veţi înlocui pe Victor Piţurcă cu un tehnician cu metode moderne. Totuşi, selectioner este Anghel Iordănescu. Cum se împacă asta cu principiile Dvs? Cum vedeţi lucrurile pe termen (mai) lung?

- Formularea dumneavoastră induce clar ideea că Anghel Iordănescu nu ar fi un tehnician cu metode moderne. Vă mărturisesc faptul că am asistat la antrenamentele echipei naționale, sunt alături de echipă, vorbim cu jucătorii, iar concluzia este de netăgăduit: avem cea mai bună formulă de staff tehnic la acest moment, rezultatele probează acest lucru. Se lucrează cu metode moderne, experiența și tinerețea se îmbină într-un mod fericit și benefic.

- Aţi discutat cu Ştefan Radu atât Dvs, cât şi Viorel Moldovan: unde se blochează negocierile? Ce l-ar putea convinge să revină la naţională?

- Nu cred că a fost vreodată vorba de o negociere. Este strict decizia personală a fotbalistului, tot el știe, probabil, dacă există ceva care l-ar putea convinge să revină la echipa națională.

- V-a cerut staff-ul naţionalei să obtineţi naturalizarea vreunui străin din Liga I? Altfel spus, după încercarea cu Fatai, mai e vreun fotbalist străin în vizorul selecţionerului?

- Exceptându-l pe Kehinde Fatai, nu a existat o altă solicitare pe această temă. Cât despre planurile de selecție ale domnului Anghel Iordănescu, vorbim de un domeniu în care nu vreau să mă implic și care ține exclusiv de opțiunile dumnealui.

- Unii dintre fiii românilor din diaspora s-au făcut fotbalişti. Îi aveţi în vedere? De exemplu, Cristian Ponde, de la Sporting Lisabona, are 8 goluri în 10 meciuri la naţionala de tineret a Portugaliei. Aţi încercat să îl convingeţi să joace pentru România? Practic, întrebarea mare este cum mărim aria de selecţie pentru echipa naţională?

- Pentru prima oară în istorie, Federația Română de Fotbal are un departament de scouting, iar în cadrul acestuia avem scouting extern. Astfel, tratăm foarte serios și cu mare interes subiectul la care vă referiți. Cât despre Cristian Ponde, acesta a suferit o operație în martie, a absentat foarte mult, e în perioada de recuperare. Orice tânăr talentat care poate deveni o soluție pentru echipele naționale constituie o prioritate pentru noi. Aceste acțiuni de scouting reprezintă măsuri concrete pentru mărirea ariei de selecție. Am avut deja două trialuri pentru tinerii fotbaliști români din Spania și Ungaria, în urma acestora deja doi fotbaliști au apărut în circuitul reprezentativelor de juniori.

- Cluburile din prima ligă se confruntă cu mari probleme. Unele sunt în insolvenţă, altele au patroni cercetaţi de justiţie. Liga secundă respiră asistat. Aveţi pârghii să însănatoşiţi fotbalul intern?

- Există posibilități de reglementare a cadrului general, tocmai de aceea am și modificat criteriile de licențiere, pentru a ne adapta în mod util situației de fond din prima ligă. Dar situația financiară a fiecărui club în parte, precum și situația juridică a patronilor, reprezintă zone în care nu putem acționa. Am, însă, convingerea că asistăm la un moment zero și la acest nivel. E nevoie de baze sănătoase pentru un fotbal curat și performant.

- Cum apreciaţi prestaţiile echipelor româneşti din cupele europene şi cât ne afectează ratarea grupelor Ligii Campionilor, respectiv a primăverii competiţionale?

- Am apreciat calificarea Astrei în grupele Europa League, din păcate e nevoie de experiență la nivel european și investiții solide pentru mai mult decât atât. Faptul că nu suntem reprezentați în primăvara europeană îmi provoacă amărăciune, cred că Steaua a avut și foarte mult ghinion, atât în ratarea grupelor Ligii Campionilor, cât și în grupele Europa League.

- România pare să urmeze exemplul naţionalei Franţei, care îşi joacă meciurile de pe teren propriu pe Stade de France, nu al reprezentativelor Spaniei şi Italiei, care-şi colindă ţara în lung şi lat. Există acum măcar doua stadioane moderne în afara Bucureştiului, Ploieşti şi Cluj: de ce le ignoră naţionala? În campanie, chiar Dvs promiteaţi că tricolorii vor veni în toamna lui 2014 la Cluj, dar până şi amicalul cu Danemarca s-a mutat la Bucureşti. Altfel spus, e naţionala României sau a Bucureştiului?


- Echipa națională este, în mod clar, a României. Spre exemplu, partida oficială cu Insulele Faroe, din luna martie, se va disputa la Ploiești. Și este doar începutul. În alegerea stadioanelor și orașelor există o consultare permanentă cu staff-ul tehnic al echipei naționale, fiecare partidă este apreciată după criterii care ne pot aduce maximum de eficiență sportivă.

- Care e părerea Dvs personală despre gestul jucătorilor de la CFR Cluj, de la meciul cu CS Mioveni?*

- În lipsa unei prevederi regulamentare, consider că ar trebui să primeze spiritul jocului, fair-play-ul. Așadar, dacă CFR Cluj ar accepta rejucarea partidei, nu văd de ce nu am putea crea un precedent în binele fotbalului românesc.

- Credeţi că ar fi un lucru bun ca Universitatea şi CFR să fuzioneze, cum s-a vehiculat zilele acestea?

- Ca suporter, nu pot decât să apreciez povestea și tradiția fiecăruia dintre cluburi. Identitatea sportivă menținută în ani și certificată de performanțe reprezintă un aspect extrem de important, care ar trebui cultivat. M-aș bucura ca Universitatea și CFR să rămână cluburile pe care suporterii le iubesc, iar vitregiile momentului să nu ducă la o fuziune forțată.

- Dacă ar trebui să faceţi o selecţie pentru un All Star Game al fotbalului românesc, ce jucători aţi selecţiona de la echipele clujene?

- Sunt mulți jucători talentați și valoroși în loturile celor două echipe clujene. Ca iubitor al fotbalului, îi apreciez pe Felgueiras de la CFR și pe Lemnaru de la Universitatea.

- Fotbalul feminin are capitala la Cluj. Ultimele titluri se leagă de numele Olimpiei şi al antrenorului Mirel Albon. Cum sprijină FRF această echipă? O observaţie este că Albon este doar secund la naţională, deşi are cele mai bune performanţe din ultimii zece ani în fotbalul feminin.

- Pentru prima oară, fotbalul feminin și dezvoltarea lui au devenit priorități ale Federației Române de Fotbal. Lucrăm la o strategie amplă de promovare a acestui segment, avem o ligă națională destinată junioarelor, numărul jucătoarelor legitimate a crescut considerabil. Vom acordat atenție deosebită fotbalului feminin și ne bucurăm de tot sprijinul UEFA și FIFA în această direcție.

* Întrebările i-au fost trimise pe email preşedintelui FRF în 15 decembrie, astfel că unele teme au fost dezbătute între timp în presă.

Ionel Lespuc

Septimiu Fantea

 

Comenteaza