Istoria Universităţii, evacuată din centrul Clujului: „Mai rămâne să mă mut în parc. E aproape"

Istoria Universităţii, evacuată din centrul Clujului: „Mai rămâne să mă mut în parc. E aproape
În mijlocul urbei, aproape de stadionul pe care a jucat mai bine de 15 ani, Remus Câmpeanu lansează un apel către oraşul pe care l-a cinstit.

"Patria este colecţia fotografiilor de la echipa naţională", spunea Emir Kusturica. Extrapolând, colecţia fotografiilor cu Remus Câmpeanu, Zoltan Ivansuc şi Viorel Mateianu formează, atunci o parte din istoria Clujului. Cei trei foşti mari jucători ai Universităţii au împărţit odată vestiarul „Şepcilor roşii", dar şi o casă din mijlocul Clujului. Acum, doar nea Remus Câmpeanu a rămas să le spună povestea.

Una tristă, însă, pentru omul care a ţinut piept adversarilor Universităţii mai bine de 15 ani şi 400 de meciuri. Remus Câmpeanu a primit în urmă cu un an vestea că imobilul în care a locuit de mai bine de o jumătate de secol trebuie eliberat, fiind retrocedat. De acolo a început calvarul. Câmpeanu a făcut demersuri pe lângă primărie pentru a fi primit în audienţă de către Emil Boc, dar nu a reuşit să-şi expună problema primarului. „Am fost redirecţionat către altcineva", mărturisteşte cel care cum poartă titlul de cetăţean de onoare al judeţului. Chiria impusă de noul proprietar este mult peste posibilităţile financiare ale familiei, iar o altă soluţie nu pare să se întrevadă.

Câmpeanu a povestit că în respectiva casă, situată în apropierea străzii Cardinal Iuliu Hossu, au locuit, de-a lungul timpului, atât Zoltan Ivansuc cât şi Viorel Mateianu, foştii săi prieteni şi colegi de echipă. „Am primit casa în 1960 printr-o hotărâre a consiliului local la acea vreme. Aici a locuit şi Viorel Mateianu, iar într-o cameră a stat Zoli Ivansuc. Locuinţa era aproape în paragină, am reparat-o, am pus-o la punct şi a ajuns să arate în forma actuală. Îmi reproşez că nu m-am împrumutat de la bancă să o cumpăr, deşi şi în acea situaţie se putea retroceda, nici aşa nu aveam certitudinea că-mi rămâne mie. Acum mi se cere o chirie de 500 de euro, în condiţiile în care eu şi soţia avem pensia totală de 2200 de lei", spune, cu amar, Remus Câmpeanu.

În cei 15 ani petrecuţi în alb-negru, fundaşul stânga al Universităţii nu a dus lipsă de oferte. Le-a refuzat, însă, pe toate pentru a rămâne acasă, la echipa pe care a iubit-o. „Ca jucător puteam să mă duc să fac bani din fotbal, am primit oferte de la atâtea echipe...Nu regret, am jucat 15 ani pentru Universitatea, eram la fel de legat de echipă cum sunt acum. Şi dacă aş putea să o iau de la capăt tot la fel aş face", a spus Câmpeanu. Acesta a trimis o adresă către primărie, prin care solicită să i se atribuie o altă locuinţă, la o chirie decentă. „Nu cer să fiu răsplătit pentru ce am făcut pentru oraş, pentru „U", vreau doar să trăiesc în condiţii decente. După o viaţă întreagă atât pot să mai cer şi eu. Vestea asta m-a dat peste cap, nu pot dormi noaptea, nu ştiu cum se va rezolva", e tabloul sumbru zugrăvit de unul dintre jucătorii de legendă ai Clujului.

În capitala Transilvaniei se vorbeşte despre viitor, însă trecutul e aruncat în stradă. Nea Remus încă îşi mai permite o glumă: „Ce mai rămâne să fac? Poate să mă mut în parc, e aproape".

Boc e în căutarea cadrului legal

La nivel declarativ, primarul Emil Boc i-a asigurat pe ziariştii care l-au chestionat că situaţia lui Remus Câmpeanu va fi analizată, însă edilul caută, binînţeles, cadrul legal. „Mă voi implica să-l sprijin cu tot ce-mi stă în putinţe legal pe Remus Câmpeanu, un simbol al Clujului. Iar dacă voi avea cadrul legal o să-l sprijin cu cea mai mare plăcere. Am să mă interesez de această situaţie", a spus Boc. Primarul are pe birou adresa cu privire la situaţia lui Remus Câmpeanu încă din luna august a anului trecut. (foto facsimil).


Alin ŞUTEA
Alin GOLBAN

Etichete
Comenteaza