Jos şapca roşie pentru Ripensia!

Jos şapca roşie pentru Ripensia!
Ripensia Timişoara, formaţia care domina fotbalul interbelic, a fost reînfinţată în urmă cu trei ani. Evoluţia amatorilor din Liga a V-a în meciul de asta seară a arătat de parcă Dobay, Deheleanu sau Kotormany au fost clonaţi şi au intrat în teren împotriva rivalei din anii ‘30, “U” Cluj. Ripensia a umilit din toate punctele de vedere echipa din ligile inferioare ale bunului simţ fotbalistic şi a ajuns în optimile CUpei României.

O echipă dn Liga a V-a, cu o istorie superbă, curmată prematur odată cu instalarea regimului comunist, a avut şansa unui meci istoric aseară, pe "Dan Păltinişanu". Calificarea în "16"-imile Cupei României a fost întregită de un duel cu "U" Cluj, echipa contra căreia "Ripi" a câştigat primul campionat şi prima cupă din istorie. Fără să ţină cont de efecte, Ionel Ganea, antrenorul "studenţilor", a trimis în teren şapte jucători sub 19 ani, plus Niculescu, Lemnaru, Balde şi Lungu. Timişorenii i-au umilit pur şi simplu pe cei îmbrăcaţi în alb şi au evoluat ca şi nişte urmaşi demni ai Ripensiei de odinioară. După 14 minute în care au atacat fără oprire, bănăţenii au deschis scorul în urma unei faze fixe, Grigore marcând cu latul după un corner. "U" n-a avut replică. Andreas Calcan s-a pierdut în driblinguri, africanul Amagor a recuperat şi l-a lobat pe NIculescu cu un şut de la 35 de metri (22). Istoria meciurilor din anii ‘30 în care Ripensia bătea Universitatea cam cu fiecare ocazie se rescria pe "Dan Păltinişanu". "Şepcile roşii" au avut o zvâcnire de orgoliu, iar Calcan a înşirat trei adversari înainte să centreze pentru Ursu care a marcat pentru 2-1. Fotbaliştii Ripensiei nu s-au speriat şi, dimpotrivă, au reluat atacurile, iar Niculescu a scos de sub bară o "foarfecă" din marginea careului. În partea secundă, Ganea a trimis în teren "artileria grea": Târnăcop, Dedu şi Rilke. Totuşi, amatorii bănăţenilor, studenţi (în adevăratul sens al cuvântului), şoferi sau manageri de firme, au fost prea puternici pentru maeştrii balonului din tabăra Universităţii. În 45 de minute, cei care au îmbrăcat tricourile cu "U" pe piept au reuşit să se acopere de penibil. Cu excepţia lui Ursu, autor a unei ratări din poziţie de unu la unu cu portarul, ceilalţi au părut că au ajuns din întâmplare pe stadionul "Dan Păltinişanu". Ripensia a fost aseară o echipă de Liga I, iar "U" o formaţie compusă din băieţi care joacă din când în când câte o "miuţă" în spatele blocului.

Timişorenii au scăpat de cele 15 minute de pseudo-pressing clujean, iar apoi au pus stăpânire pe joc, terminând partida în atac. Pentru Ripensia, meciul de aseară intră în cartea de istorie, în timp ce pentru "U" s-a semnat falimentul sportiv. Iată-i pe cei care au semnat încă o filă din cartea umilinţelor la Universitatea: Niculescu - Cordoş, Neag, Mutu, Prescură - Dulap (Rilke), Balde - Calcan, Lungu (Târnăcop), Ursu - Lemnaru (Dedu).

 

Etichete
Comenteaza