Patrick Ciorcilă despre Nadal, Halep şi visele sale

Patrick Ciorcilă despre Nadal, Halep şi visele sale
Patrick Ciorcilă, una dintre tinerele speranţe ale tenisului clujean, se află pe locul 590 ATP la doar 17 ani. El a stat de vorbă cu ZIUA de CLUJ despre ultimul turneu la care a participat, Banca Transilvania Open 2014, despre greutăţile pe care le întâlneşte orice tenismen şi despre perspectivele sale de viitor.

Turneul Banca Transilvania Open 2014 s-a încheiat. Cum a fost pentru tine şi ce ne poţi spune despre evoluţia ta?

A fost un turneu bun per total pentru mine. Poate, ca joc, mai bun decât mă aşteptam, pentru că am avut un meci foarte bun în sferturile de finală, unde am jucat cu favoritul numărul 1 şi pot să spun că m-am autodepăşit, pentru că nu eram în cea mai bună formă a mea. Nu m-a prins în cea mai bună formă turneul ăsta. Am făcut tot ce am putut, am jucat trei ore şi sunt mulţumit de cum am jucat. În primele două meciuri mi-am atins obiectivele, le-am câştigat amândouă şi eu zic că am făcut o treabă destul de bună.

De ce ai ales tenisul?

Prima dată când am fost la tenis a fost pe la patru ani jumate, dar atunci am luat-o ca pe o joacă, doar ca să fac altceva. Părinţii m-au încurajat să merg să fac mişcare, dar mai serios am început în jurul vârstei de şase ani. Primul turneu a fost la şapte ani jumate şi m-a atras foarte mult spiritul de competiţie, victoriile. E cel mai frumos sentiment să câştigi un meci, să pleci acasă fericit că ţi-ai făcut treaba. Pot să spun că m-au atras şi călătoriile şi tot.

Care dintre marii tenismeni reprezintă un model pentru tine?

Sunt mai mulţi. Mi-a plăcut tot timpul Nadal, dar îmi place să urmăresc mai multe meciuri, să văd mai mulţi tenismeni, nu neapărat din top 10. Îmi place să văd cum joacă tenismeni din top 60 cu jucători din top 30 de exemplu. Îi urmăresc şi îi apreciez pentru stilul de joc al fiecăruia.

Cât de greu este să practici acest sport în România, din punct de vedere al investiţiilor care trebuie făcute pentru a face performanţă şi a te menţine?

Din punct de vedere financiar aş putea spune cu siguranţă că e cel mai greu sport care există pentru că ai de plătit antrenor, fizioterapeut, hotel şi nimeni nu plăteşte pentru tine, mai ales în România, unde federaţia nu te ajută cu nimic. Uite cum e în alte ţări, Germania, Franţa, unde federaţia sponsorizează jucătorii şi sunt mai multe condiţii de antrenament şi de călătorit. Ca tenismen ai foarte multe cheltuieli, de la turnee, avioane, plecări, hoteluri, antrenamente, de asta mulţi jucători se pierd pe parcurs.

Tu ai noroc, tatăl tău este unul dintre cei mai bogaţi clujeni.

Da, am avut norocul să am toate condiţiile necesare să fac performanţă şi mă bucur pentru asta, deoarece nu e uşor să faci performanţă dacă nu ai condiţii. Cunosc persoane care nu au avut bani destui şi nu au putut să facă performanţă, ceea ce poate fi o mare pierdere.

Pentru mulţi tenisul este un hobby, un lucru pe care îl fac în timpul liber. Ce face un tenismen în timpul său liber?

Mie îmi place să fac orice altceva în afară de tenis! Să nu mă gândesc la tenis. Mai demult mă duceam acasă şi mă uitam la meciuri şi mă educam foarte mult şi uitându-mă la televizor. Acum foarte puţin mă uit la tenis la televizor. Mai prind câte un meci odată la câteva zile, dar vreau să fac tot timpul altceva ca să mă deconectez şi să uit. Încerc să ies cât mai mult şi cu prietenii pentru că sunt plecat mult şi atunci când vin, vreau să recuperez.

Cum ţi se pare Simona Halep şi ce reprezintă succesul ei pentru tine ca tenismen?

Simona este incredibilă şi e un exemplu foarte bun pentru cei care practică tenisul la noi în ţară, pentru că văd şi ei că se poate face performanţă. Este clar cea mai bună, ea merită tot respectul şi cred că este extraordinar ce face şi unde a ajuns, mai ales la vârsta ei.

Tu urmezi cursurile unei şcoli private de prestigiu din Cluj-Napoca, iar de obicei absolvenţii de acolo ţintesc spre facultăţile din alte ţări. Tu ai de gând să părăseşti ţara sau rămâi aici?

Asta depinde foarte mult cum merge cu tenisul. Într-adevăr, părinţii mei şi-ar dori foarte mult să fac şi o facultate bună de pe-afară, dar depinde de mai multe lucruri. Mie mi-ar fi foarte greu să plec undeva, să mă mut în altă ţară şi să încep o nouă viaţă timp de trei, patru ani. Poate şi pentru că am fost plecat tot timpul şi mi-e dor de casă, îmi place foarte mult să fiu acasă, cu familia şi cu toţi prietenii, dar nu se ştie. Dacă merge bine cu tenisul, poate voi mai amâna puţin timp şi apoi mă voi concentra mai mult pe studii. Pentru mine aici e cel mai bun loc.

 

Cine este Patrick Ciorcilă

Vârsta: 17 ani
Înălţime: 1,80 m
Greutate: 70 kg
Poziţie ATP Ranking: 593
Mâna cu care joacă: dreapta
Antrenor: Bogdan Niţescu

Cine este Horia Ciorcilă

Horia Ciorcilă, tatăl lui Patrick, este preşedintele Consiliului de Administraţie a Băncii Transilvania. În 2013, el a preluat de la Peter Franklin mandatul de administrator delegat de către CA pentru coordonarea activităţii băncii şi a Comitetului Executiv de Management. Potrivit Top 300 Capital, Ciorcilă are o avere de 58-59 de milioane de euro.

Comenteaza