Surprinzătoarea "U" Cluj! Cum au renăscut "studenţii" după un tur catastrofal

 Surprinzătoarea
Cu Mihai Teja pe bancă, Universitatea şi-a regăsit liniştea, a reînviat şi s-a transformat spectaculos.

Ganea a lăsat-o cu 3 puncte după 9 etape, pe poziţie retrogradabilă şi cu un vestiar nemulţumit şi fără speranţă. Antrenorul a fost demis, nu fără a face scandal, şi după un interimat de două etape asigurat de Gheorghe Barbu, la Cluj a aterizat Mihai Teja, un ilustru necunoscut în antrenorat la vremea respectivă.

"U" a început sezonul cu Ionel Ganea pe bancă, dar s-a dus în cap, contrar aşteptărilor. După 9 etape în care a obţinut doar 3 puncte, acesta a fost demis .Interimatul a fost asigurat apoi două etape de secundul Gheorghe Barbu, iar din etapa a XII-a echipa a intrat sub bagheta lui Teja. Acesta se afla la prima experienţă ca principal, după ce , în carieră, s-a specializat ca preparator fizic, iar apoi antrenor secund, lucrând la şase echipe, Dinamo, Steaua, Vaslui, Astra, Petrolul şi Standard Liege. "Vine cu un suflu pregăti şi e şcolit la Coverciano, e tobă de fotbal", l-a lăudat patronul lui "U", Florian Walter.
A debutat cu o înfrângere, 0-2 la Vaslui, dar apoi a câştigat cu Viitorul, 3-1, cu Corona, 3-2 şi cu FC Braşov , 2-0. A pierdut următoarele două meciuri, în deplasare la Târgu Jiu şi Petrolul Ploieşti, iar în ultimul joc din 2013 a învins-o cu 1-0 pe Oţelul Galaţi.


"Atmosfera e mult schimbată în bine. Am început să avem încredere în noi şi asta se vede şi în joc", spuneau fotbaliştii la finalul anului.


Teja a reuşit să şi-i apropie, fiind cunoscut ca un tip "înţelegător, inteligent şi bun motivator". Claudiu Niculescu , care îl cunoaşte bine pe Teja din perioada în care juca la Dinamo, îi face acestuia o caracterizare. "Să ştii că e un tip foarte inteligent care înţelege fotbalul şi-l mănâncă pe pâine. Am stat de vorbă cu el de foarte multe ori şi am rămas surprins de Mihai. E şi un tip de nota zece, ştie să facă o atmosferă bună în vestiar. Ştie să motiveze şi are cunoştinţe tactice avansate", l-a prezentat Niculescu.

În 2014, Teja a mai bifat încă două victorii, cu Astra Giurgiu , scor 1-0 şi cu Gaz Metan Mediaş , scor 1-0, în ultima etapă. În mandatul său pe banca Univerisităţii a pierdut o singură dată pe Cluj Arena, cu Dinamo, scor 0-1, după un meci foarte echilibrat. Şase victorii în şapte partide pe teren propriu, a bifat "U" Cluj cu Mihai Teja antrenor principal. Și tot cu el Universitatea a răpus CFR-ul în Gruia, scor 2-1.

Unul dintre meritele cele mai mari ale sale este aducerea lui Valentin Lemnaru în cea mai bună formă a carierei. Lemnaru a fost rezervă la Pandurii Târgu Jiu, a fost de acord să se întoarcă la Universitatea, dar Ganea l-a ţinut pe bancă sau în tribune. Cu Teja a ajuns titular indiscutabil şi are 11 goluri în 19 apariţii, fiind cel mai eficient fotbalist din România.

Etichete
Comenteaza