"U" poate dispărea astăzi de pe harta fotbalului românesc

Situaţie ingrată pentru Universitatea Cluj, care poate intra în faliment pentru că nu le-a achitat unor fotbalişti primele de salvare de la retrogradare.

Şapte foşti jucători ai Universităţii au cerut falimentul clubului pentru că nu şi-au primit primele de salvare de la retrogradare din sezonul trecut. Judecătorul sindic a rămas în pronunţare şi astăzi poate deschide procedura de faliment, ceea ce ar duce automat la dispariţia Universităţii de pe harta fotbalului din România. Primele solicitate de cei şapte fotbalişti însumează 105.000 de euro.

"U" tremură pentru existenţa sa. Cu doar 4 puncte în 10 partide, "studenţii" au de luptat din pentru pentru evitarea retrogradării, însă până atunci pot chiar să dispară de pe harta fotbalului românesc. Ieri a avut loc un nou termen în dosarul de insolvenţă, iar pe ordinea de zi au fost mai multe speţe printre care prelungirea termenului şi cererea de intrare în faliment a clubului solicitată de şapte jucători care nu şi-au primit primele de salvare de la retrogradare din sezonul trecut, câte 15.000 de euro de fiecare. Printre aceştia se numără Apostol Muzac, Viorel Dinu, Janos Szekely şi Bogdan Apostu. Judecătorul sindic a rămas în pronunţare şi va da un verdict joi. Clubul riscă intrarea în faliment, ceea ce ar duce automat la dezafiliere. Practic, Universitatea Cluj poate dispărea din fotbalul românesc din cauza neachitării a 105.000 de euro către cei şapte jucători.

Marieta Anastasescu, administratorul judiciar al clubului, a spus că judecătorul trebuia mai întâi să se exprime în privinţa legalităţii cererilor de faliment şi doar apoi să dea un termen pentru deschiderea procedurii în sine. „În primul rând nu este clar dacă acestea sunt datorii curente sau sunt creanţe înregistrate înaintea declanşării procedurii de insolvenţă. M-aş fi aşteptat ca domnul judecător să se pronunţe asupra legalităţii cererilor, iar, dacă acestea sunt întemeiate, să mai dea un termen de plată. În cazul în care judecătorul anunţă mâine (n. red.-astăzi) declanşarea procedurii de faliment, situaţia nu mai poate fi remediată", a spus aceasta.

Reamintim că "U" Cluj s-a salvat în sezonul trecut de la retrogradare, după un retur de senzaţie. Formaţia antrenată la vremea respectivă de Ionel Ganea reuşea să termine campionatul pe locul 12, cu 38 de puncte, după ce la finalul turului se afla pe poziţie retrogradantă. În pauza dintre tur şi retur echipa şi-a schimbat aproape întreg lotul de fotbalişti, iar o parte dintre jucătorii noi sosiţi şi-au stipulat în contracte - cu acordul clubului - prime de obiectiv (salvarea de la retrogradare) în valoare de 15.000 de euro. Campionatul s-a încheiat, iar aceştia nu şi-au mai văzut banii. Ulterior, ei au solicitat falimentul.

Dacă se declanşează falimentul, clubul îşi pierde dreptul de evolua în Liga 1, Universitatea urmând să fie automat dezafiliată. În cel mai fericit caz, în cazul declanşării falimentului "U" ar putea să se înscrie în Liga a IV-a doar sezonul următor.

Alin SUTEA, Cătălin SUCIU
alinsutea@ziuadecj.ro; catalinsuciu@ziuadecj.ro

 

Etichete
Comenteaza