Walter contestă tabelul creditorilor FC "U"

Walter contestă tabelul creditorilor FC
Omul de afaceri a atacat decizia administratorului judicar al clubului, Horia Ţiril, care nu i-a acceptat o creanţă de aproximativ cinci milioane de lei. Walter a fost admis deja la dosar cu puţin peste 10 milioane de lei.

Tribunalul Comercial Cluj va judeca azi un nou termen din procesul de insolvenţă al societăţii FC „U" SA. Pe masa judecătorului sindic se va afla tabelul preliminar al creditorilor societăţii, întocmit de administratorul judiciar Horia Ţiril, în urmă cu două săptămâni, dar şi contestaţiile celor care nu au fost admişi pe tablou. Înregistrat cu creanţă de aproximativ 10 milioane de lei, Florian Walter, fostul acţionar majoritar al „U" Cluj, a contestat tabelul preliminar invocând faptul că nu i-a fost acceptată şi o creanţă de cinci milioane de lei. De altfel, Walter este principalul creditor al societăţii aflate în lichidare, cele mai mari creanţe fiind înregistrate către firmele lui.

Florian Walter pretinde de la clubul clujean un total de 15 milioane de lei, sumă pe care ar fi folosit-o pentru a credita clubul timp de trei ani, din 2009 până în 2012. Ţiril l-a admis doar cu 10 milioane, în condiţiile în care diferenţa de sumă este reprezentată de capitalul social pe care, iniţial, acesta i l-a cedat lui Ioan Mărginean, metodă prin care cel poreclit „Limoniu" a intrat în acţionariat. „Florian Walter i-a cedat lui Ioan Mărginean, printr-un contract, atât pachetul majoritar, cotat la cinci milioane de lei, cât şi o creanţă, reprezentând sumele cu care a împrumutat clubul. În urmă cu câteva luni, Walter a preluat acea creanţă, însă capitalul social a rămas la Mărginean, aşa că situaţia e destul de simplă. Ei invocă rea-voinţă, eu m-am bazat pe acte", a explicat Horia Ţiril, pentru ZIUA de CLUJ.
Pe lista contestatarilor se află şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, care a fost înscrisă pe tabel cu aproximativ 6 milioane de lei de la „U" Cluj. De altfel, DGFP a contestat şi hotărârea Adunării Generale a Creditorilor (AGC) care a avut loc la sfârşitul lunii martie, prin care a fost schimbat lichidatorul societăţii. În acest context, amintim că după publicarea tabloului credal de către Horia Ţiril de la Global Money Recovery Oradea, la AGC, s-a ajuns la concluzia că Walter este cel mai mare creditor al clubului, fără însă a fi majoritar (nu deţine peste 50% din tabloul de creanţe). Însă, Walter a reuşit să controleze situaţia prin simplul fapt că, prin avocaţii săi, a fost printre puţinii creditori prezenţi la adunare şi, după ce a propus stabilirea Comitetului de Creditori, a intrat, alături de Romprest Service (firmă deţinută tot de el) şi reprezentantul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în această structură învestită cu putere de decizie. Practic, Walter are două din cele trei voturi ale Comitetului de Creditori şi poate să facă inclusiv recomandări pentru planul de reorganizare al societăţii.

La aceeaşi şedinţă, Global Money Recovery Oradea a fost înlocuită de la administrarea judiciară a societăţii FC „U" SA cu firma A&A Consultants IPURL, reprezentantă de Marieta Anastasescu. Aceasta a devenit cunoscută opiniei publice prin implicarea în dosarul „Mătuşa Tamara", unde l-a reprezentat pe fostul premier, Adrian Năstase. Însă, numirea Marietei Anastasescu va deveni oficială abia după ce Tribunalul Comercial îşi va da acordul, urmând să se pronunţe asupra acestei propuneri la termenul de judecătă de astăzi.

Pe lista contestatarilor se află şi trei foşti jucători ai „U" Cluj. Unul dintre aceştia este mijlocaşul Bogdan Dolha, care n-a mai evoluat pentru Universitatea de aproximativ trei ani. Între "U" Cluj şi Dolha a existat un litigiu, jucătorul solicitând suma de 13.500 de euro, reprezentând salarii restante. Dolha a câştigat procesul, iar la sfârşitul anului 2012 a reuşit să recupereze banii. Tabelul preliminar al creditorilor clubului "U" Cluj a fost contestat şi de doi dintre actualii jucători Adrian Popa şi de Viorel Dinu.

Între contestatari se află şi Global Money Recovery, în calitate de lichidator judiciar, faţă de 35 de creditori, angajaţi ai societăţii FC "U" SA. Contestaţia a fost depusă pentru a se îndrepta o eroare, întrucât salariile restante ale acestora pentru luna ianuarie 2013 nu au fost incluse pe "lista recuperărilor". FC "U" SA a intrat în insolvenţă în 6 februarie 2013, la cererea acţionarului Ioan Mărginean. Datoriile clublui se ridică la suma de 29 de milioane de lei, conform tabelului de creanţe acceptat de Horia Ţiril.

Explicatie foto: Omul de afaceri face parte din Consiliul Creditorilor Universităţii Cluj, atât ca şi persoană fizică, dar şi prin firma Romprest, una dintre companiile sale / foto Ioana Tohat

Alin ŞUTEA

Nicoleta NAP

Comenteaza