Foto Student în Cluj. Sute de lei în căminele cu locuri prea puține vs. sute de euro în chirie, cele mai scumpe din țară

Noul an universitar aduce zeci de mii de studenţi la Cluj, al doilea centru universitar din România, după Capitală. Locurile de cazare în căminele celor şase universităţi de stat acoperă doar un sfert din numărul studenţilor, în timp ce chiriile rămân cele mai ridicate din ţară.

ZIUA de CLUJ vă prezintă tarifele "chiriilor" lunare din căminele studenţeşti vs. locuinţelor private din oraş:

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB)

Cea mai mare universitate din ţară, cu 30.000 de studenţi noi anual, pune la dispoziţia tinerilor 17 cămine, cu 5.200 de locuri de cazare. În căminele din complexul studenţesc Hasdeu (zona Clinicilor) şi în cele de la Economica (Mărăşti), tarifele de cazare sunt cuprinse între 100 și 170 lei/lună, în funcţie de numărul de paturi dintr-o cameră.

Studenţii care au părinţi profesori sunt scutiţi de taxa de cazare în căminele cu 5 paturi/cameră şi vor plăti între 60 şi 85 de lei/lună pentru camere cu mai puţine locuri. Reprezentanţii studenţilor (prefect, subprefecţi, senatori, cancelari) beneficiază de o reducere de 75% a tarifului de cazare. Studenţii orfani de ambii părinţi sau proveniţi din casele de copii au cazare gratuită în orice cămin al UBB, iar studenţii străini vor plăti între 100 şi 220 lei/lună. 

Student în Cluj. Cât scoţi din buzunar pentru o cameră de cămin vs. o cameră în apartament închiriat

Cele mai bune condiţii de cazare se regăsesc în Complexului Parc Sportiv Iuliu Haţieganu, însă tarifele sunt mult mai mari: căminul beneficiază de spaţii de cazare moderne, camere cu bucătărie şi baie proprie, televizor şi frigider, dar şi de camere fără bucătărie, cu 1-2 paturi. Studenţii cazaţi aici vor scoate din buzunar între 200 și 350 lei/lună. În cele trei clădiri ale căminului (Universitas Student House, Casa de Oaspeţi şi Juventus) există 149 camere de cazare, cu 261 locuri.

Cele 17 cămine ale UBB oferă acces gratuit la internet şi la sălile de lectură. În cele care au amenajate spălătorii pentru studenți (căminele XIV, XVI, Sport XXI și Economica), studenţii îşi pot spăla rufele cu tariful de 7 lei/ciclu. De asemenea, studenţii cazaţi în cămine pot solicita loc de parcare auto în interiorul campusului, pentru 25 lei/lună.

Student în Cluj. Cât scoţi din buzunar pentru o cameră de cămin vs. o cameră în apartament închiriat

Universitatea Tehnică (UTCN)

A doua universitate din Cluj-Napoca, cu 15.000 de boboci, dispune de camere nemodernizate, la 110 lei/ lună şi camere modernizate cu 155 lei/lună, tarife valabile pentru studenţii de la buget. Studenţii la taxă vor plăti 150-220 lei/lună pentru un loc în cămin. UTCN are 4.800 de locuri de cazare în mai multe cămine, cuplate în campusuri (Observator din Zorilor şi căminele din Mărăşti).

Student în Cluj. Cât scoţi din buzunar pentru o cameră de cămin vs. o cameră în apartament închiriat

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 

Aceasta le oferă celor 6.000 de studenţi, nou veniți în orașul de pe Someș, cazare în căminele din două campusuri: Observator şi Hașdeu. În Observator, taxele lunare sunt cuprinse între 210 şi 240 de lei, iar în Hașdeu o lună de cazare costă între 140 şi 280 de lei. Copiii cadrelor didactice beneficiază de gratuitate în camerele cu mai multe paturi, iar pentru o cameră cu mai puţine persoane vor scoate din buzunar 50 lei/lună. Studenţii străini vor plăti lunar între 250 şi 400 de lei, în funcţie de condiţiile camerei. Studenţii din Hasdeu pot beneficia de abonamente de parcare, contra sumei de 250 de lei, fără TVA.

Student în Cluj. Cât scoţi din buzunar pentru o cameră de cămin vs. o cameră în apartament închiriat

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) 

Cei aproximativ 6.000 de absolvenți de liceu, proaspăt admiși la USAMV, vor plăti între 140 și 250 lei/lună pentru un loc, în funcţie de numărul de paturi din cameră. Studenţii străini se pot caza într-o cameră de două persoane contra sumei de 100 euro/lună. Căminele universităţii sunt situate pe străzile Moţilor (Agronomia, n. red.), Piezișă şi Hasdeu. 

Universitatea de Artă şi Design (USD) 

Instituția îşi cazează studenţii în două cămine, pe străzile Albac (Gheorgheni) şi A. Vaida-Voevod (Mărăşti), punând la dispoziţia tinerilor 120 de locuri. Tarifele lunare sunt următoarele: cămin Albac: 120-170 lei (cu subvenţie) şi 250 lei (fără subvenţie), cămin A. Vaida Voevod: 170-220 lei (cu subvenţie), 370 lei (fără subvenţie). Studenţii Erasmus vor plăti lunar 100 de euro pentru un loc de cazare în unul dintre aceste cămine.

Academia de Muzică Gheorghe Dima

Aceasta oferă studenţilor 124 de locuri de cazare în căminul instituţiei de pe str. Albac (Gheorgheni): 12 camere cu baie şi bucătărie comună (pentru două persoane) şi 50 camere cu baie şi bucătărie comună (pentru patru persoane). Tariful lunare este de 260 de lei, iar studenţii ai căror părinţi sunt cadre didactice beneficiază de gratuitate la cazarea în cămin.

A început "vânătoarea" de chirii. Preţurile vor creşte la sfârşitul verii

A debutat sezonul chiriilor la Cluj-Napoca, iar preţurile vor creşte spre sfârşit de vară. "Preţul chiriilor este ceva mai scăzut datorită ofertei bogate, însă preţurile vor accelera spre final de august, început de septembrie. Nu doar locaţia contează, ci şi dotările şi facilităţile oferite. Cei care doresc să locuiască în centrul oraşului sau în apartamente de lux din cartiere liniştite şi verzi vor scoate din buzunar chiar şi câteva mii de euro lunar. Cei mai puţin pretenţioşi sau cărora nu le displace ideea navetei din Floreşti sau alte localităţi învecinate oraşului pot să găsească apartamente la doar 200-300 euro/ lună", arată experţii Compariimobiliare.ro.

Se caută în special apartamente cu 2-3 camere, în cartiere precum Gheorgheni - 15%, Mărăşti - 13%, Mănăştur - 12%, Central - 11% şi Zorilor - 9%. 

Spre exemplu, un penthouse cu 4 camere şi garaj, în zona Regionalei CFR, se închiriază cu 1.550 de euro pe lună. 

Student în Cluj. Cât scoţi din buzunar pentru o cameră de cămin vs. o cameră în apartament închiriat

Cele mai scumpe chirii

2.200 euro (7 camere) – Gheorgheni
1.550 euro (4 camere) – Central
1.500 euro (5 camere) – Bună Ziua
1.400euro (4 camere) – Gruia
1.000 euro  (4 camere) – Ultracentral

De cealaltă parte, un apartament de 2 camere, în suprafaţă de 44 mp, în Floreşti, costă 240 de euro lunar. 

Student în Cluj. Cât scoţi din buzunar pentru o cameră de cămin vs. o cameră în apartament închiriat

Cele mai ieftine chirii

180 euro (1 cameră) – Floreşti
240 euro (2 camere) – Floreşti
300 euro (2 camere) – Zorilor
300 euro (2 camere) – Gheorgheni
300 euro (2 camere) – Mănăştur

VEZI ȘI TOP cele mai scumpe facultăți din Cluj: de la 4.000 de lei la 6.000 de euro

Cât te costă să studiezi la universitățile private din Cluj

Comenteaza