Ştirile REALITATEA TV din 25 august

Ştirile REALITATEA TV din 25 august
ziuadecj.ro vă prezintă jurnalul REALITATEA TV din 25 august.

Drumuri şi case după Bechtel

Au venit, au construit doar a opta parte din autostradă şi aceasta la un preţ record şi... au plecat! Ce a rămas în urma Bechtelului în satele prin care au trecut utilajele şi maşinile de mare tonaj.

Înainte de venirea companiei americane Bechtel în zonă acest drum era astfaltat, acum localnicii spun că nu au parte decât de gropi imense.

VOX: Nu a mai venit nimeni să ne întrebe, au zis că ne fac casele..drumul astă înainte era astfalt, acum sunt gropi...tot l-au dărâmat

Acum drumurile care aparţin de Consiliul Judeţean Cluj vor fi reparate din banii acestei instituţii.

SINCRON: MIRCEA AVRAM, director RAADPP: Drumul de la Luna şi Liteni la Turda este prin în acest program de reabilitare, pe care îl vom deruja de săptămâna viitoare, cu două straturi de astfalt cu garanţie 5 ani

Nu doar drumurile au fost distruse, ci şi casele de pe marginea şoselei au crăpat din cauza maşinilor de mare tonaj.

VOXURI: SE VEDE DOAR PERETELE CREPAT: Aţi încercat să mai ascundeţi....dar, dar acolo se vede mai bine. Se va face dacă ne bagă cineva în seamă. Acum ..toate treburile au trecut, Bechtel a terminat şi asta e situaţia

În aceste localităţi zeci de case au fost afectate, dar...

SINCRON: MATIAS MIHAI, reprezentant Primăria Săvădisla: O singură persoană a fost ajutată, persoană care oricum nu e mulţumită, nu ştiu dacă a primit bani sau dacă chiar i-au făcut ei lucrările, este însă singura situaţie în care s-a intervenit

Compania americană Bechtel a venit în România în 2004 şi a finalizat 52 de kilometri cuprinşi între Câmpia Turzii şi Gilău.

Reporter Bianca Suciu
Operator Alex Dascălu


Povestea unei asistente

Salariile mici şi condiţiile de muncă îi determină pe tot mai mulţi asistenţi medicali să plece la muncă în străinătate. În prima jumătate de an, peste 450 de asistenţi clujeni au cerut documentele necesare pentru a putea munci în afara ţării. Adina Mocan se pregăteşte şi ea să plece, după ce volumul de muncă de aici a crescut simţitor, iar salariul i-a scăzut. În străinătate, ea poate câştiga de patru ori mai mult decât în România.

De la o lună la alta creşte numărul asistenţilor medicali care pleacă în străinătate la muncă. Principalul motiv este salarizarea proastă. In ultima perioadă, faptul că unii angajaţi au plecat deja, iar pe postul lor nu poate fi angajat altcineva, creşte cu mult responsabilităţile celor rămaşi în sistem. În aceste condiţii, după ce a muncit şase ani în secţia de Neurochirurgie, Adina Mocan se gândeşte serios să plece.

SINCRON: ADINA MOCAN, asistentă medicală 10:44-11:06 Acum cu atât mai mult ....salariul e acolo de patru ori mai mare decât salariul pe care îl am aicea

Cazul ei nu este singular, iar deficitul de asistenţi medicali a ajuns doar la nivelul judeţului Cluj la 800.

SINCRON: ŞTEFAN ROMAN, lider Sanitas: Până luna trecută pot să vă spun că peste 450 de asistenţi medicali au cerut certificatul de conformitate...dacă mai pleacă şi deficitul actual de personal se va accentua din ce în ce mai mult

Şi dintre colegii Adinei au plecat în număr destul de mare.


SINCRON: ADINA MOCAN, asistentă medicală: Din câte ştiu eu au plecat 10 asistenţi medicali, plus infirmiere ...tot mai multă lume pleacă..nu ştiu cum mai fac faţă

Salariile oferite de angajatorii din străinătate pentru un asistent medical depăşesc 2000 de euro.


Culorile Partidelor

PDL îşi face planuri pentru 2012. Confruntaţi cu o scădere în sondaje, pe seama măsurilor nepopulare luate de Guvernul Boc, democrat-liberalii caută soluţii de a reintra în graţiile alegătorilor. Printre variante, inclusiv renunţarea la culoarea portocalie, care ar putea fi înlocuită cu verde. Discuţia a fost redeschisă ieri de vicepreşedintele partidului, Elena Udrea.

Întrebată, într-un interviu acordat ziarului Ring, dacă la alegerile de anul viitor este posibil ca PDL să înlocuiască tradiţionalul portocaliu de pe însemnele sale electorale cu o altă culoare, Udrea a răspuns: "Da, este posibil. Eu cred că partidul are nevoie de un suflu nou, de un imbold, de un nou început în maniera în care se prezintă electoratului, context în care am putea decide şi schimbarea culorii identitare". Ideea nu e una nouă. În 2010, democrat-liberalii au discutat în dese rânduri despre schimbarea siglei partidului. Printre propuneri s-a numărat roza vanturilor, nodul marinăresc, o barcă, un măr sau o pară. În februarie 2010, Sorin Frunzăverde propunea ca PDL să se numeasca Partidul Popular, iar sigla să fie o inimă. În martie anul trecut, Colegiul Director al partidului a decis ca simbolul trandafirului să rămână, singura schimbare fiind eliminarea cratimei dintre PD şi L. Mai recent, în luna aprilie a acestui an, ministrul de Externe Theodor Baconschi a declarat că în PDL există voci care susţin că nu este recomandata schimbarea denumirii şi a siglei inainte de 2012.


Preţul apartamentelor la Cluj

Clujul rămâne unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară în ceea ce priveşte preţurile imobilelor, iar veştile pentru perioada următoare nu sunt deloc bune. În ciuda crizei, specialiştii susţin că nu vom mai asista la scăderi substanţiale.

STAND-UP: BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea Tv Cluj Studii ale pieţei imobiliare arată faptul că în primul semestru al acestui an preţul mediu al locuinţelor vechi este de 1025 de euro pe mp. Apartamentele noi se vând însă cu 1014 euro pe mp.

Cea mai scumpă zonă rămâne cea ultracentrală acolo unde preţurile apartamentelor cu două camere se încadrează între 55,000 şi 62,000 de euro. Puţin mai ieftine sunt apartamentele din zona centrală. În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor aflate în cartiere, cel mai scump este Zorilor, unde un apartament cu două camere costă între 44,000-60,000 de euro.Cele mai ieftine cartiere sunt Mărăşti şi Mănăştur, unde un apartament cu două camere în construcţie veche costă între 40,000 şi 51,000 de euro IESE CARTON

ULTRACENTRAL 55.000-62.000 euro
CENTRAL 52.000-62.000 euro
ZORILOR 44.000-60.0000 euro
GHEORGHENI şi GRIGORESCU 40.000-57.500 euro
MĂRĂŞTI ŞI MĂNĂŞTUR 40.000-51.000 euro

sursa: agenţie imobiliară

Pentru apartamentele noi cu două camere în zone bune, cu suprafeţe cuprinse între 82-102 mp, preţurile sunt cuprinse între 84,000-105,500 euro.

STAND-UP: BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea Tv Cluj În contextul actual, specialiştii susţin că în perioada următoare nu vor mai exista scăderi spectaculoase de preţ nici în cazul apartamentelor noi, nici în cel al imobilelor vechi.

Clujul se află în topul oraşelor cu cele mai multe imobile cumpărate prin programul Prima Casă 4 alături de Bucureşti şi Timişoara. La nivelul întregii ţări de la lansarea programului Prima Casă 4 până acum 4.100 de garanţii au fost acordate pentru achiziţia de apartamente, în valoare de 160 de milioane de euro.


Clujul campion la investiţii în Transilvania

Clujul îşi confirmă statutul de capitală a Transilvaniei şi în ceea ce priveşte investiţiile făcute de autorităţile locale. Potrivit statisticilor, Clujul se află înaintea unor oraşe precum Sibiul sau Braşovul în ceea ce priveşte bugetul de investiţii pe cap de locuitor.

Bugetul de investiţii al Clujului pentru 2011 depăşeşte 570 de milioane de lei. La o populaţie stabilă de 320.000 de locuitori, rezultă că bugetul de investiţii pe cap de locuitor este de aproximativ 1.700 de lei, cel mai mare din Transilvania. [INTRĂ CARTON 1] De aproape trei ori mai mult decât în Sibiu şi Braşov. Dacă în Sibiu bugetul de investiţii pe cap de locuitor este de aproape 600 de lei, în Braşov acesta nu depăşeşte 580 de lei.

Cluj..... 320.000 locuitori..... peste 570 milioane de lei bugetul de investiţii
Sibiu.... 154.000 locuitori..... peste 91 milioane de lei bugetul de investiţii
Braşov... 270.000 locuitori..... peste 160 milioane de lei bugetul de investiţii

SINCRON ANDRADA RARĂU, biroul mass-media Primăria Cluj Proiectele principale din bugetul de investiţii a primăriei se numără sala polivalentă, parkinguri, trei parkinguri, grădiniţe şi şcoli, extindere şi modernizare iluminat. Printre cele mai importante proiecte realizate din fonduri europene se numără reabilitare liniei de tramvai, parcul împreună cu cazinoul.

Sala polivalentă.......... 60 milioane de lei
Modernizarea liniei de tramvai...... 163 milioane de lei
Reabilitarea şi extinderea iluminatului..... 23,6 milioane de lei
Reabilitarea parcului central şi a cazinoului....... 17 milioane de lei

Specialiştii explică bugetul de investiţii crescut prin rolul şi dimensiunea pe care economia clujeană o are în economia naţională, Clujul fiind al doilea oraş ca importanţă economică după Bucureşti.

SINCRON ANDREI RĂDULESCU, analist economic: O economie nu poate funcţiona pe termen mediu şi lung fără investiţii. Este nevoie de investiţii, investiţii strategice, cu bătaie lungă, care să creezelocuri de muncă şi să ajute la ameliorarea nivelului de trai al comunităţii respective.

În plus, spun analiştii economici, investiţiile publice reprezintă un exemplu de urmat şi pentru investitorii privaţi.

SINCRON ANDREI RĂDULESCU, analist economic: Aceste investiţii publice constituie un semn şi pentru investitorii privaţi, care pot contribui la proiectele realizate de autorităţile publice şi de asemenea se pot dezvolta şi investiţii adiacente.

Anul viitor acest buget ar putea creşte, în condiţiile în care municipalitatea are în plan un program pentru reabilitarea mai multor clădiri de patrimoniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comenteaza