Ştirile Realitatea TV din 29 august

Ştirile Realitatea TV din 29 august
ziuadecj.ro îţi prezintă ştirile de la Realitatea TV din data 29 august.

Producătorii cer autorităţilor să îi ajute cu fonduri pentru agricultură

Recolta agricolă-record de anul acesta, anunţată de Ministerul Agriculturii, a coborât preţurile din pieţe. Producătorii sunt primii afectaţi: îşi vând marfa greu şi pe bani puţini, iar mulţi dintre ei nu reuşesc să îşi acopere nici măcar cheltuielile de producţie.

Producătorii transilvăneni care vând în pieţele din Cluj spun că preţurile sunt cu mult mai mici decât anul trecut. În unele cazuri produsele s-au ieftinit cu aproape 50 la sută.

Voxuri:
1."Preţurile îs foarte mici şi pe noi, pe producători, astea ne duc la faliment, deja suntem în faliment"
2."Dacă cerem 1 leu 20 pe vinete, de ce nu-i 1 leu, dacă cerem 1 leu 20 pe roşii de ce nu-i 80 de bani, de ce nu e întrebat omu care munceşte"
3."Anul ăsta cred că s-a produs mai mult decât cerinţa"

Preţurile mici însă îi bucură pe cumpărători.

Voxuri:
1."Cum vi se par preţurile? Bune, destul bune."
2."Sunt acceptabile preţurile"
3."Dacă ăsta-i preţul pieţei, la ăsta cumpărăm"

Totodată, producătorii agricoli acuză autorităţile române că nu le creează facilităţi pentru a-şi expune marfa în locuri special amenajate şi acuză absenţa fondurilor care ar trebui să se dea pentru agricultură.

 

Preţul apartamentelor din Cluj

Clujul rămâne unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară în ceea ce priveşte preţurile imobilelor. În ciuda crizei, specialiştii susţin că piaţa s-a stabilizat şi că nu vom mai asista la scăderi substanţiale. Cele mai ieftine apartamente din oraş sunt cele din Mărăşti şi Mănăştur.

STAND-UP: BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea Tv Cluj Studii ale pieţei imobiliare arată faptul că în primul semestru al acestui an preţul mediu al locuinţelor vechi este de 1025 de euro pe mp. Apartamentele noi se vând însă cu 1014 euro pe mp.

Cea mai scumpă zonă rămâne cea ultracentrală acolo unde preţurile apartamentelor cu două camere se încadrează între 55,000 şi 62,000 de euro. Puţin mai ieftine sunt apartamentele din zona centrală. În ceea ce priveşte preţurile apartamentelor aflate în cartiere, cel mai scump este Zorilor, unde un apartament cu două camere costă între 44,000-60,000 de euro.Cele mai ieftine cartiere sunt Mărăşti şi Mănăştur, unde un apartament cu două camere în construcţie veche costă între 40,000 şi 51,000 de euro.

PREŢURILE APARTAMENTELOR VECHI CU 2 CAMERE

ULTRACENTRAL 55.000-62.000 euro
CENTRAL 52.000-62.000 euro
ZORILOR 44.000-60.0000 euro
GHEORGHENI şi GRIGORESCU 40.000-57.500 euro
MĂRĂŞTI ŞI MĂNĂŞTUR 40.000-51.000 euro.

Pentru apartamentele noi cu două camere în zone bune, cu suprafeţe cuprinse între 82-102 mp, preţurile sunt cuprinse între 84,000-105,500 euro.

STAND-UP: BIANCA SUCIU, corespondent Realitatea Tv Cluj În contextul actual, specialiştii susţin că în perioada următoare nu vor mai exista scăderi spectaculoase de preţ nici în cazul apartamentelor noi, nici în cel al imobilelor vechi.

Clujul se află în topul oraşelor cu cele mai multe imobile cumpărate prin programul Prima Casă 4 alături de Bucureşti şi Timişoara. La nivelul întregii ţări de la lansarea programului Prima Casă 4 până acum 4.100 de garanţii au fost acordate pentru achiziţia de apartamente, în valoare de 160 de milioane de euro.

 

Modernizarea liniilor de tramvai

Lucrările de modernizare a liniilor de tramvai avansează în ritm alert. La numai câteva luni de la demararea lucrărilor, constructorul a început montarea primelor şine. Acestea au fost importate din Polonia şi Austria, iar finalizarea primului tronson este programată pentru sfârşitul lunii viitoare.

Primele aproximativ 500 de şine de tramvai au ajuns ieri la Cluj-Napoca, iar astăzi constructorul a început deja montarea lor pe tronsonul cuprins între strada Bucium şi Podul Calvaria. Şinele au costat în jur de 600.000 de euro .

SINCRON OANA BUZATU, purt. cuv. Primăria Cluj: Au venit la Cluj primele şine de tramvai, peste 500 de tone..... şi cântăreşte în jur de o tonă.

Primăria estimează că primul tronson din linia de tramvai reabilitată va putea fi dat în folosinţă până pe 30 septembrie, iar o lună mai târziu se estimează finalizarea lucrărilor şi la tronsonul cuprins între Cluj Arena şi strada Piaţa Mihai Viteazul. În pararel, primăria a demarat licitaţia pentru achiziţionarea unor noi tramvaie.

SINCRON OANA BUZATU, purt. cuv. Primăria Cluj: Sperăm ca în luna mai 2012 pe aceste linii noi şi silenţioase să circule şi tramvaie noi.

Lucrările de reabilitare a liniilor de tramvai din municipiu Cluj-Napoca au început la 1 iulie şi presupun modernizarea a 25 de kilometri de linii. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 120 de milioane de lei, bani veniţi de la Uniunea Europeană.

 

Clujul performant

Clujul este principalul motor al economiei româneşti, după Bucureşti. Produsul intern brut al judeţului va ajunge în 2011 la 23,6 miliarde de lei, mai mare cu 1,5 miliarde de lei faţă de 2010. Estimarea a fost făcută de Comisia Naţională de Evaluare, citată de portalul econtext.ro.

Aproape 6,3 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro) este surplusul pe care-l aduce în acest an capitala la economia ţării. Potrivit estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, Bucureştiul are cea mai mare pondere în economia României, fiind urmat de Cluj, Timiş, Argeş, Constanţa, Prahova şi Braşov. La polul opus, cel mai sărac judeţ este Giurgiu, care este evaluat la doar 3,73 miliarde de lei. Şi tot Giurgiu este judeţul care va avea şi cea mai mică creştere în acest an în raport cu anul anterior.

Judeţ Valoare în 2010 Valoare în 2011:
1. Bucureşti 116,84 miliarde lei 123,15 miliarde lei
2. Cluj 22,18 miliarde lei 23,63 miliarde lei
3. Timiş 23,52 miliarde lei 24,85 miliarde lei
.............................................................................
41.Covasna 3,79 miliarde lei 3,97 miliarde lei
42.Giurgiu 3,58 miliarde lei 3,73 miliarde lei

Analiştii economici spun că prezenţa Clujului pe primele poziţii nu e deloc o surpriză.

Sincron: Andrei Rădulescu, analist economic: "Este un municipiu şi un judeţ care a atras investiţii străine importante în anii de criză şi mă refer în special la Nokia. Totodată trebuie să luăm în calcul şi investiţiile publice care se derulează în zona Clujului şi aţi văzut se substituie linia de tramvai care traversează Clujul şi asta e o invetiţie importantă şi proiectul Cluj Arena"

Cât priveşte piaţa forţei de muncă, dinamica creşterii economice din aceste luni s-a reflectat în creşterea activităţii zonelor deja performante: IT şi outsourcing.

 

Mai puţine cereri

Primăria Cluj-Napoca a luat-o înaintea Ministerului Muncii şi a început trierea celor care solicită ajutoare la încălzire. Încă din iarna trecută, municipalitatea a implementat un sistem informatic care verifică în toate bazele de date veridicitatea informaţiilor oferite de cei care solicită ajutoare pentru a putea trece de sezonul rece.

Potrivit Primăriei, în perioada noiembrie-ianuarie 2011 au fost preluate aproximativ 9.000 de cereri de ajutor pentru încălzirea locuinţei, dintre care 8.300 au fost aprobate şi au intrat în plată, valoarea în bani a alocaţiilor de stat ridicându-se la 570.000 de lei. Numărul de cereri a scăzut faţă de 2010 când au fost depuse aproape 24.000 astfel de cereri.

SINCRON OANA BUZATU, purtător de cuvânt Primăria Cluj: Înainte să avem normele foarte stricte de a selecta adevăraţii clujeni care au nevoie de ajutor social am reuşit deja să facem o reducere de 2/3 din costurile totale.

 

 

 

Comenteaza