Alimente "de regim" care îngraşă! Nu vă lăsaţi păcăliţi

Alimente "de regim" care îngraşă! Nu vă lăsaţi păcăliţi

Deşi se regăsesc în multe diete, specialiştii avertizează că nu ajută la pierderea în greutate. 

Cereale / muesli
NU sunt bune, deoarece conţin în primul rând carbohidraţi (amidon şamd). Mai apoi, pentru a fi mai gustoase, sunt tratate cu fel de fel de carbohidraţi de sinteză. Astfel, la 100g de musli (un pumn, nu mai mult!), avem în jur de 400 calorii, dintre care 50g – 70g sunt carbohidraţi. Iar carbohidraţii îngraşă. Cauză din care la un moment dat spuneam că sucurile, chiar şi proaspete, pot să nu fie sănătoase.

Pâine integrală
Indicele glicemic este aproximativ acelaşi cu cel al pâinii normale (71), diferenţa fiind că pâinea integrală aduce ceva mai multe fibre şi poate ceva nutrienţi – pe de altă parte, oricare dintre nutrienţii din pâine (ori-de-care ar fi ea) se regăsesc în alte alimente cu indice glicemic mai mic şi densitate de nutrienţi mai mare.

Lactate degresate
Lactatele sunt considerate sănătoase – şi sunt. Cele obţinute la ţară, din lapte de vacă, sau oaie, sau capră, sau bivoliţă. Nu cele înalt procesate, (semi)degresate din comerţ. Legătura dintre grăsimile din lactate şi obezitate / colesterol este incertă, fiind contrazisă de diferite studii.

Lactatele degresate pierd grăsimile bune şi „câştigă” pentru păstrarea gustului carbohidraţi rafinaţi. Consumă fără frică lactate: grăsimile din acestea nu influenţează riscul de boală coronariană sau accident cerebral; nutrienţii care înlocuiesc în schimb aceste grăsimi în produsele (semi)degresate ar putea avea un rol.

În plus, se pare că există o asociere inversă între consumul crescut de lactate nedegresate şi obezitate. Sau, pe româneşte, cu cât consumi mai multe lactate nedegresate îţi scade riscul de obezitate.

Etichete
Comenteaza