Bijuterii seculare ale Clujului. Gigantul american din Apuseni şi moara doamnei Floarea

Bijuterii seculare ale Clujului. Gigantul american din Apuseni şi moara doamnei Floarea
La circa 80 de kilometri de Cluj găseşti obiective turistice fermecătoare. Cele care vi le propunem sunt respectabile: un sequoia de peste o sută de ani şi o moară de peste două sute.

După Huedin ieşi de pe drumul european. Faci stânga la Bologa, treci de Săcuieu şi o iei pe drumul spre sătucul Rogojel. La un moment dat, un indicator îţi arată să faci dreapta pe un drum extrem de abrupt şi pietros. Ar fi bine să ai SUV. Dacă nu, e bună şi o pereche de picioare relativ puternice şi bine încălţate, nu cu sandale. Sunt câteva sute de metri de pantă până la sequoia, arborele american adus în Apuseni de baronul Silvestru Gal. Copacul se iţeşte de după casele ţăranilor, deloc impresionaţi de vizita turiştilor. Ba mai degrabă nemulţumiţi, întrucât drumul spre sequoia trece peste o păşune îngrădită.

Copacul este uriaş, cam cât un bloc cu opt etaje. Are o singură rădăcină şi două trunchiuri care îl scarpină în barbă pe Eol, zeul vântului. Arborele este înconjurat cu un mic gard; pe vremuri exista şi o masă cu băncuţe, care acum au dispărut.

Rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia este situată pe "Dealul Domnului", între comuna Săcuieu şi satul Rogojel. Baronul Gal era pasionat de studiul copacilor şi a plantat mai multe specii rare în zonă, printre care şi acest sequoia, de care se pot bucura şi clujenii, cu privirea.

Numele "sequoia" este dat în cinstea liderului indienilor cherokee Sequoyah (1776-1842), cel care a inventat un alfabet unic, învăţând-şi poporul să citească şi să scrie.

Dacă tot sunteţi în zonă, merită să vedeţi şi ruinele castelului de la Bologa, dar şi moara de apă a familiei Geran. Moara are peste 250 de ani şi este încă funcţională. Doamna Floarea Geran, proprietara, ne-a mărturisit că ultima dată a funcţionat anul trecut. „Nu mai macină lumea la moara tradiţională, acum sunt mori electrice. Dar nu scot aceeaşi calitate la făină, asta e de ştiut", spune femeia. Morarul, soţul doamnei Floarea, s-a prăpădit acum şapte ani. De atunci, ginerele este cel care se ocupă. El a amenajat cursul apei, deviate din râul Săcuieu, a construit un pod nou, din beton, astfel încât locul este prezentabil. Când am vizitat-o pe doamna Geran, moara este oprită. În schimb, alături am găsit o mică crescătorie de păstrăvi, doar pentru uzul familiei. „Vin mulţi turişti, le place moara. Cândva erau trei-patru la Bologa, acum a rămas doar a noastră. Ne mândrim cu ea", a încheiat gazda.

Clujul are o mulţime de locuri frumoase, dar prea puţin promovate. Cele trei pe care tocmai ţi le-am prezentat se află printre acestea. Nişte bijuterii pe care le poţi vizita într-un week-end când te gândeşti că marea e prea departe.

 

 

Comenteaza